Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές στο τέλος Ιουλίου!

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτήρηση, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στο να ξεπεραστεί το αρχικό σοκ από το γεγονός ότι στο πρόσφατο Eurogroup, πέρα από το τυπικό και οριστικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, δεν υπήρξε κάτι χειροπιαστό για το θέμα του χρέους και των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν εντατικά και συστηματικά ώστε να κλειδώσει μια πρώτη, δοκιμαστική έξοδος προς τις αγορές, έστω και για ένα μικρό ποσό. Όπως εξηγούσαν κυβερνητικοί κύκλοι, το θέμα κατʼ αρχάς είναι να επιλεχθεί η σωστή χρονική στιγμή, ώστε η έξοδος να είναι επιτυχής και αποδοτική και κυρίως να δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις.

Πάντως, όπως φάνηκε, και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είναι επιφυλακτικός για μια άμεση, έστω και δοκιμαστική, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας πως αν συνεχιστούν και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε αυτό μπορεί να συμβεί προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2018, προσδιορίζοντας και αυτός το χρονικό διάστημα για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις από ένα τμήμα των δανειστών και από τους «θεσμούς», η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τόπο και κυρίως ευνοϊκή συγκυρία για άμεση, δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα καλύτερα μέσα στις επόμενες βδομάδες. Με βάση εισηγήσεις και εκτιμήσεις πρωτίστως τεχνοκρατών, το Μαξίμου μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήδη επεξεργάζονται κάποια σενάρια για άμεση έξοδο στις αγορές.

Οι εισηγήσεις αυτές περιγράφουν ως εφικτή οριακά μια προσπάθεια εξόδου στις αγορές προς τα τέλη Ιουλίου. Εκτιμούν δε ότι υπάρχει μια κατάλληλη συγκυρία για δοκιμαστική έξοδο το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και επισημαίνουν ότι μετά το τέλος Ιουλίου η συγκυρία θα επηρεάζεται από μια σειρά άλλους παράγοντες, που θα καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον για τέσσερις μήνες) οποιαδήποτε προσπάθεια δοκιμαστικής εξόδου.

Εκείνη την περίοδο (τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου) θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δόσης, οπότε οι αγορές θα έχουν μια θετική αντίδραση, ενώ δεν θα έχει ακόμα ξεκινήσει η συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και συνεπώς δεν θα υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις και εντάσεις.

Μετά τον Αύγουστο τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα, καθώς θα αρχίσει η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και θα τρέχουν οι γερμανικές εκλογές. Υπʼ αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μικρής, έστω δοκιμαστικής, εξόδου στις αγορές μετατίθεται, πλην απροόπτου, για τους πρώτους μήνες του 2018.

Ο πρωθυπουργός φροντίζει να κρατάει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και μάλιστα στο συνέδριο του «Economist» προσδιόρισε τρόπον τινά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επιχειρηθεί. «Η Ελλάδα θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής», είπε. Τόνισε ότι οι όροι για μια καθαρή έξοδο δεν υπήρχαν το 2015 και πως δεν θα υπήρχε τίποτα αν η κυβέρνηση δεν διεκδικούσε μια καλύτερη συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν θα αναζητήσει σε έναν χρόνο από σήμερα, το καλοκαίρι του 2018, πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο νέο Μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και με τις δυνάμεις της και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα Μνημόνια και αυτήν την πολυετή ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας».


Σχολιάστε εδώ