Από χίλια κύματα θα περάσει η εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτό όμως είναι ένα σενάριο που μοιάζει εξωπραγματικό. Γιʼ αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε τις δυσκολίες που μπορούν να υπάρξουν τους επόμενους μήνες με την εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι λόγοι είναι οι εξής:

α) Η συνεχιζόμενη ύφεση ή η έστω αργή -έως ανύπαρκτη- ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

β) Η συνεχής και αδιάκοπη φορολόγηση των ασφαλισμένων με κάθε τρόπο.

γ) Η πληρωμή, τους επόμενους μήνες, του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

δ) Οι συμψηφισμοί στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το έτος 2016 (τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν χαμηλότερες εισφορές).

ε) Η επιστροφή εισφορών από λάθη στα ειδοποιητήρια, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπέστησαν τα μητρώα από την πρόχειρη ενοποίηση των εντασσόμενων Ταμείων στον ΕΦΚΑ.

στ) Η αρνητική ψυχολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους λόγω της αύξησης των εισφορών από την 1/1/2018.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρόταση είναι να υπάρξει άμεσα ρύθμιση των χρεών για τους ασφαλισμένους, κάτι που θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του ΕΦΚΑ -έστω και λίγο- και παράλληλα θα δώσει ανάσα στην αγορά.

Ελπίζουμε να μη βάλει και εκεί το χέρι του ο Σόιμπλε και αλλάξει, προς το χειρότερο, τους όρους της ρύθμισης των οφειλών.


Σχολιάστε εδώ