Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
«Η ελληνική πλοιοκτησία ξεκίνησε το 2014 να εισφέρει ποσό ύψους 420 εκατ., η καταβολή του οποίου θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια». Άρα το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει και για το 2018 άλλα 40 εκατ. Δηλαδή 92 εκατ. ετησίως. Ευτυχώς, γιατί αν δεν το αποφάσιζαν θα ίσχυε το αστεράκι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στη δεύτερη σελίδα της «Έκθεσης Συμμόρφωσης» της 2ης αξιολόγησης έλεγε ότι «η επέκταση της οικειοθελούς συνεισφοράς» ήταν υπό αίρεση μαζί με δύο άλλες δράσεις από τις 140. Κυριολεκτικά, ο κ. υπουργός των Οικονομικών μπορεί να είναι ήρεμος. Ας τα βλέπει αυτά ο κ. Σόιμπλε, που στις αρχές Ιουνίου (πριν συμφωνήσουμε) έλεγε ότι οι καθυστερήσεις της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης γίνονται για να μην πληρώσουν οι εφοπλιστές… Όλα έγιναν σωστά και με το παραπάνω. Έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί γιατί τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.
Το ανέκδοτο είναι αλλού. Σε άλλη σελίδα της έκθεσης συμμόρφωσης όμως, και με βάση με τις υποχρεώσεις μας από το συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου 2016, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε (μεταφράζουμε) «νομική γνωμάτευση από την οποία προκύπτει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα (διάβασε περικοπές 24 δισ.) είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα της χώρας και με τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της EU. Στις περικοπές των συντάξεων ξέραμε να βγάλουμε γνωμάτευση που να καλύπτει τη συνταγματικότητα των ενεργειών μας, για τη φορολογία των εφοπλιστών είχαμε πρόβλημα, όταν μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα είμαστε με την EU σε προδικαστική διαμάχη;
***
Η κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου…
Πού ακούστηκε η κ. Ζ. Κωσταντοπούλου και ο κ. Π. Λαφαζάνης να μπλοκάρουν διενέργεια προγραμματισμένου πλειστηριασμού θαλαμηγού, που ο ιδιοκτήτης της δεν εξυπηρετεί το δάνειο με το οποίο την απέκτησε; Το διαβάσαμε κι αυτό. Το δάνειο για την αγορά της θαλαμηγού δεν εξυπηρετήθηκε, άρα ήταν «κόκκινο», η τράπεζα ήθελε τα λεφτά της και για να εξοφληθεί έβγαλε τη θαλαμηγό στο σφυρί. Ο κ. Λαφαζάνης προχώρησε σε μπλοκάρισμα της διαδικασίας και κάποιοι εξεπλάγησαν.
Ε, καλά έκανε. Αν ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης ήταν άπορος και δεν είχε τίποτα άλλο για να καλύψει το δάνειό του, τότε καλώς η τράπεζα προχώρησε σε πλειστηριασμό. Αν όμως, όπως και το πολύ πιθανότερο, είχε κι άλλη περιουσία κι άλλες καταθέσεις και μετοχές ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, γενικά δηλαδή η θαλαμηγός δεν ήταν το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο (έτσι κι αλλιώς, φορολογητέα εισοδήματα δεν έχει) και αν οι υπηρεσίες της τράπεζας τα είχαν δεσμεύσει, όπως κάνουν και για τον τελευταίο περιπτερά και μικρομεσαίο της χώρας, ας δέσμευαν και ας εκπλειστηρίαζαν το σύνολο της περιουσίας για να καλύψουν την οφειλή. Εκτός κι αν θέλουμε να ξαναζήσουμε την περίοδο 1980-1990, που οι επιχειρήσεις πτώχευσαν και απαλλάχτηκαν από τα χρέη οι ιδιοκτήτες. Η «τρόικα» μας επέβαλε στους πλειστηριασμούς να έχουμε καταγράψει και δεσμεύσει, πριν αρχίσουν οι διαδικασίες, όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία, εντός και εκτός των συνόρων… Έτσι, και κατά παρέκκλιση των προσωπικών δεδομένων, ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης (ο πραγματικός και όχι η εξωχώρια εταιρεία) και ποια η τράπεζα.
***
Είδες η ΔΕΗ;
Τι έπιασε την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Com) και ενάγει τη ΔΕΗ για παραβίαση κανόνων του ανταγωνισμού; Δεν γνωρίζει ότι, εξ ορισμού, μια δημόσια επιχείρηση είναι πάντοτε υπέρ της προστασίας των καταναλωτών; Περίεργα, ειλικρινά, πράγματα συμβαίνουν στην Ευρώπη.
Τι έκανε όμως η ΔΕΗ και την ενάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Τίποτα το σπουδαίο. Απλά «πείραξε» το λογισμικό, με αποτέλεσμα να χειραγωγήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην μπορούν να μπουν στην αγορά οι ανταγωνιστές κι αυτή να παραμένει μονοπώλιο με υψηλή τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τους «μουζίκους». Τώρα λοιπόν της ζητούν να αποζημιώσει τους ανταγωνιστές και να συμμορφωθεί με τους κανόνες της επάρατης ελεύθερης αγοράς. Μέχρι εδώ καλά.
Τι άλλο όμως μπορεί να συμβεί; Πρώτον, να επιβάλουν αποζημίωση μέχρι 10% του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Η Volkswagen κόντεψε να κλείσει όταν η Αμερικάνικη Επιτροπή Περιβάλλοντος της επέβαλε πρόστιμο για πειραγμένο λογισμικό, η ΔΕΗ δεν θα κλείσει; Δεύτερον, θα υποχρεωθεί να πωλήσει και υδροηλεκτρικά εργοστάσια μαζί με τα λιγνιτικά. Ναι, αλλά τότε θα χάσει όλη την αγορά, γιατί δεν θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα. Ε, τι να κάνουμε, η πτώχευση της ΔΕΗ και η εκκαθάριση εν λειτουργία θα αποτελέσει τη νέα μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Ένα απλό όμως ερώτημα. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν γνώριζε ότι είχε πειραχτεί το λογισμικό για να κερδίζει η ΔΕΗ σε βάρος των κορόιδων;
***
Από τα ψιλά της ΕΕ
Γιατί, αλήθεια, να μας ενδιαφέρει η είδηση; Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ συζήτησε το θέμα της πολιτικής για την αμυντική θωράκισή της, μετά τις πρόσφατες δημόσιες θέσεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ. Αποφασίστηκε λοιπόν ότι θα δαπανήσουμε ως ΕΕ 50 εκατ. ευρώ για μελέτη του θέματος μέχρι το τέλος του 2017, 500 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το τέλος του 2020 και μετά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ για εξοπλισμό και κόστος διαχείρισης των αμυντικών μας δαπανών.
Ανεξάρτητα από τα ποσά, υπάρχουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτον, αποφασίστηκε ότι η άμυνα θα είναι ιδιωτική (άλλωστε και αυτή που προσφέρεται από το ΝΑΤΟ μισθοφορική είναι), δεύτερον, θα στοχεύει στην προστασία των συνόρων της ΕΕ (αλήθεια, η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα;) και, τέλος, θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των στρατιωτικών δαπανών ιδιαίτερα εκείνων των μελών της ΕΕ που επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Εμάς δεν μας αφορά έτσι κι αλλιώς. Εμείς ούτε τη συλλογή σκουπιδιών δεν θέλουμε να είναι ιδιωτική, θα θέλουμε στρατιωτική άμυνα;
***
Ελλάς – Γαλλία…
Η πρόσφατη επίσκεψη κ. Λε Μερ (υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας) στη χώρα μας, η σχέση του ιδίου αλλά και του νέου Προέδρου της φίλης και συμμάχου Γαλλίας με το επενδυτικό κατεστημένο της χώρας τους (βλέπε BNP και Rothschild) αναπτέρωσε το ηθικό όλων μας. Σκεφτήκαμε κουτοπόνηρα ότι τουλάχιστον ο ένας από τα δύο μέλη του γαλλογερμανικού άξονα στην ΕΕ ταυτίζεται μαζί μας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Όπως λέει όμως ο λαός, «τα αφηγήματα και οι μυθοπλασίες έχουν κοντά ποδάρια». Σύμφωνα λοιπόν με δήλωση του κ. Λε Μερ: «Τα τελευταία 30 χρόνια, η Γαλλία είναι εθισμένη (υπογράμμιση δική μας) στις δημόσιες δαπάνες. Πρόκειται για μια φυλακή η οποία θα επιβαρύνει τις επόμενες γενεές». Προσέθεσε δε ότι «το κράτος, οι τοπικές κοινότητες και ο καθένας οφείλει να κάνει κάποια προσπάθεια με στόχο να ανακτήσει η χώρα την ελευθερία της!».
Δηλαδή εμείς, που θέλουμε περισσότερες δημόσιες δαπάνες, θέλουμε να είμαστε σκλάβοι; Αδιανόητα πράγματα συμβαίνουν στον 21ο αιώνα.