Τι συμβαίνει με τις επικουρικές συντάξεις

Το ΕΤΕΑ λέει ότι οι νέες επικουρικές συντάξεις μετά την 1/1/2015 βγαίνουν μόνον στην περίπτωση που από την ημερομηνία αυτή μέχρι και τις 12/5/2016 απεβίωσε ο συνταξιούχος που λάμβανε την επικουρική σύνταξη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι ασφαλισμένοι που έκαναν αίτηση μετά τις 1/1/2015 και έλαβαν επικουρική είτε θα την επιστρέψουν είτε θα δώσουν πίσω ένα μέρος της σύνταξης, όταν εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για το πώς θα υπολογίζονται οι επικουρικές από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με τον νόμο του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου. Στις καθυστερήσεις και τα προβλήματα με τις επικουρικές συντάξεις έχει αναφερθεί κατʼ επανάληψη το «ΠΑΡΟΝ».

Από την άλλη πλευρά, ο τομεάρχης της ΝΔ για τα ασφαλιστικά θέματα κ. Βρούτσης (φωτό) καταγγέλλει την κυβέρνηση για στάση πληρωμών και ειδικότερα αναφέρει: «Με νέα εγκύκλιό του, το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει όσες επικουρικές συντάξεις εκδόθηκαν με αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, κρίνοντας ότι είναι παράνομες και ζητώντας μάλιστα και τα λεφτά πίσω. Μάλιστα, όλα αυτά συντελούνται την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, όπως είχε υποχρέωση εδώ και έναν χρόνο. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι να στερούνται την επικουρική τους σύνταξη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία κατάργησε τον μαθηματικό τύπο που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2013, λόγω εμπάθειας και ιδεοληψίας».

Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και η ΝΔ δεν έδωσε ιδιαίτερες λύσεις στο ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, αντιθέτως πετσόκοψε τις συντάξεις κάπου δώδεκα φορές, ίσως και παραπάνω.

***

Συνταξιούχοι με αγροτικό εισόδημα τριών ταχυτήτων…

Η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ δημιουργεί συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων με εισόδημα από την αγροτιά. Για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αντί να αμβλύνουν τα προβλήματα τα αυξάνουν. Έτσι, τους συνταξιούχους που έχουν αγροτικό εισόδημα τους διαχωρίζει σε παλιούς, νέους και σε συνταξιούχους των λοιπών Ταμείων, πλην ΟΓΑ. Δηλαδή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, από τη μείωση της σύνταξης (60%) αλλά και από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί μέχρι τις 12/5/2016 που δημοσιεύτηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και δηλώνουν εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση.

Την περικοπή λοιπόν της σύνταξης κατά 60% θα την υποστούν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που ασκούν αγροτική δραστηριότητα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου), εκτός αυτών του πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016). Για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η συγκεκριμένη περικοπή -μάλλον- θα ξεκινήσει από το 2025. Βέβαια, στη χώρα μας, πλέον, κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει…

***

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου

Παραθέτουμε αναλυτικά τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ιουνίου 2017:

• Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις στις 29 Ιουνίου 2017, ημέρα Πέμπτη.

• Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 29 Ιουνίου 2017, ημέρα Πέμπτη.

• Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 3 Ιουλίου 2017, ημέρα Δευτέρα.

• Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 3 Ιουλίου 2017, ημέρα Δευτέρα.

• Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 29 Ιουνίου 2017, ημέρα Πέμπτη.

• Το ΕΤΕΑ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Ιουλίου 2017, ημέρα Τρίτη.

• Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 29 Ιουνίου 2017, ημέρα Πέμπτη.

• Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 29 Ιουνίου 2017, ημέρα Πέμπτη.


Σχολιάστε εδώ