Τι γίνεται με την παραβατικότητα

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα:

1) Καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία με μεικτούς ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία και τον ΕΦΚΑ. Για το ίδιο θέμα θεσπίστηκε πρόσφατα η υποχρεωτική καταβολή των μισθών μέσω τράπεζας και άμεσα θα γίνει υποχρεωτική η εκ των προτέρων δήλωση των υπερωριών, ηλεκτρονικά, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον, θα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα οι επιχειρήσεις που έχουν παραβεί την εργατική νομοθεσία.

2) Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Αύγουστο του 2018, αφού ήταν το κεντρικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

3) Μείωση της ανεργίας, που έπεσε στο 22,5%, ενώ τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν προγράμματα για περίπου 10.000 άτομα. Πρόκειται για οκτάμηνες συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, που καλύπτουν κυρίως μακροχρόνια άνεργους.

Βέβαια, η κ. Αχτσιόγλου δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πτώση της ανεργίας, πέραν των προγραμμάτων, που είναι πρόσκαιρα, οφείλεται κυρίως στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που αποτελούν εργασιακό Μεσαίωνα και δεν δείχνουν σε καμιά περίπτωση ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ