Στο ράφι μπήκε το χρέος…

Επιπλέον, φαίνεται πως με βάση τον νέο πολιτικό σχεδιασμό ο περιβόητος ανασχηματισμός πάει κοντά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αν και υπάρχουν ακόμα στο τραπέζι του πρωθυπουργού εισηγήσεις για αλλαγές «εδώ και τώρα» στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να δοθεί τώρα, και με το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης, η εικόνα μιας συνολικής επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο κερδίζει έδαφος το σενάριο για αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τα «μπάνια του λαού» και ορόσημο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε μέχρι τότε και έχοντας καθαρό πεδίο από το κλείσιμο της αξιολόγησης οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη να αξιολογηθούν από το Μαξίμου για τη δουλειά που θα έχουν κάνει πάνω σε συγκεκριμένους τομείς της αρμοδιότητάς τους αλλά και για το πρόγραμμα, τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό που θα έχει κάνει κάθε κυβερνητικό στέλεχος σε κρίσιμα θέματα του υπουργείου του και τα οποία θα ενσωματωθούν στις εξαγγελίες/προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ουσιαστικά, η δουλειά που θα γίνει από εδώ και πέρα ανά υπουργείο θα αποτελέσει και το διαβατήριο των υπουργών για μια θέση ή όχι στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως δε ήδη έχει γράψει το «Π», το νέο κυβερνητικό σχήμα, πλην των άλλων, θα έχει και εκλογικό χαρακτήρα, προκειμένου να ρυμουλκήσει κυβέρνηση και κόμμα στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αυτή αν γίνει. Δηλαδή, πέραν των επιδόσεων των υπουργών και της πορείας του κυβερνητικού έργου θα ληφθούν σοβαρά υπʼ όψιν οι συσχετισμοί στις εκλογικές περιφέρειες, η γεωγραφική κατανομή των κυβερνητικών στελεχών κ.ά.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πως για να μπορέσει να υπάρξει μια σοβαρή και συγκροτημένη στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας και σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα χρειάζονται εξαιρετικά στοχευμένες δράσεις, που λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων θα πρέπει να έχουν χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, ενώ θα πρέπει να συναινέσουν σε αυτές και οι δανειστές. Αυτό δε αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, καθώς θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα να προετοιμάσουν δράσεις και ενέργειες που θα μπορέσει να παρουσιάσει με ασφάλεια στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και όπως λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αυτή η δουλειά θα εκτιμηθεί και θα αξιολογηθεί ιδιαιτέρως.

Πάντως, οικονομική ανάκαμψη με κοινωνικό πρόσημο και στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη με επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου είναι αυτά που πλέον προτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Και επιμένει ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της βʼ αξιολόγησης αποτελεί επιτυχία και πως με αυτή ανοίγει για τη χώρα ο καθαρός διάδρομος για έξοδο από την κρίση, θεωρούν δε πως στέλνεται για πρώτη φορά ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και τους μεγάλους επενδυτικούς ομίλους πως η Ελλάδα διαθέτει μια ασφαλή οικονομία και αποτελεί έναν προνομιακό επενδυτικό προορισμό.

Ο πρωθυπουργός ποντάρει πολύ, για να μπορέσει να στηρίξει το νέο αφήγημα, σε μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις που δρομολογούνται -μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό- από την Κίνα αλλά και τη Γαλλία. Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που έχει για το Μέγαρο Μαξίμου ένα επενδυτικό κύμα που θα κινήσει την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας είναι και το ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τους υπουργούς του να κινητοποιηθούν και να δείξουν έντονο, προσωπικό ενδιαφέρον για ώριμα επενδυτικά σχέδια, ενώ αναφέρθηκε και σε φακέλους που δεν προχωρούν γιατί είναι εγκλωβισμένοι στη γραφειοκρατία.

Η αναφορά αυτή του κ. Τσίπρα, πέραν του σήματος για επιτάχυνση που έδωσε στους υπουργούς, ερμηνεύεται και ως ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του, προκειμένου ορισμένα στελέχη να χαμηλώσουν τους τόνους της κριτικής και τις αντιδράσεις -πρωτίστως- σε εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης δημόσιας περιουσίας από ιδιώτες.

Πάντως, παρά την ανάσα που φαίνεται να έδωσε το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης και παρά τους νέους πολιτικούς σχεδιασμούς, το Μέγαρο Μαξίμου από τώρα αρχίζει να στρέφει το βλέμμα και στην 3η αξιολόγηση, που λογικά ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και η οποία εμπεριέχει ακανθώδη ζητήματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το Υπερταμείο κ.ά.


Σχολιάστε εδώ