Σαρώνουν τα ΕΛΠΕ σε κέρδη, παραγωγή και εξαγωγές

Ο κ. Τσοτσορός μίλησε για νέα αλματώδη άνοδο των ΕΛΠΕ, επισημαίνοντας ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126%, στα 156 εκατ. ευρώ, η παραγωγή αυξήθηκε εκ νέου κατά 10% και οι όγκοι πωλήσεων κατά 14%, συνολικά στα 4 εκατ. ΜΤ (μετρικούς τόνους). Οι εξαγωγές ακολούθησαν ανάλογη πορεία με άνοδο σχεδόν 13%, ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία, που ξεπέρασε το 32%.

Κάνοντας τον διετή απολογισμό πεπραγμένων της παρούσας Διοίκησης, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε στην υλοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθεροποίησης της περιόδου 2015-2017», μέσω του οποίου τα ΕΛΠΕ αντιμετώπισαν επιτυχώς τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το κορυφαίο ζήτημα της ασφαλούς εργασίας και της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων, μετά και το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στον Ασπρόπυργο, καθώς επίσης και τα οξυμμένα χρηματοοικονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στον όμιλο. Κεντρικός στόχος του πενταετούς προγράμματος παραμένουν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και η υψηλή μερισματική απόδοση, υπογράμμισε ο κ. Τσοτσορός. Συγκεκριμένα:

• Διατήρηση υψηλής κερδοφορίας όλη την περίοδο 2017-2021, με συντηρητικές παραδοχές και μειωμένα περιθώρια κατά 27% από το 2018 και εξής, με EBITDA περί τα 700 εκατ. ευρώ.

• Μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων κατά 1.050 εκατ. ευρώ.

• Μείωση κατά 50% του χρηματοοικονομικού κόστους έως το 2021.

• Συνεχής καταβολή και σταδιακή αύξηση του ποσού των μερισμάτων, με στόχο το 50% των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Όχι εφησυχασμός

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορός επισήμανε:

«Η σημερινή αισιόδοξη εικόνα και οι διαφαινόμενες θετικές προοπτικές δεν θα μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον κεντρικό μας στόχο, γνωρίζοντας ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου, στο πλαίσιο του επιχειρούμενου εθνικού ενεργειακού μετασχηματισμού, θα συμβάλει καθοριστικά στο να κερδηθεί και το μεγάλο στοίχημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».


Σχολιάστε εδώ