Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ και η συνταξιοδότησή τους από τον ΕΦΚΑ

1. Οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντες το έτος 1950, οι οποίοι συμπληρώνουν το 2017 το 67ο έτος της ηλικίας τους και, έπειτα από έγγραφο-πρόσκληση του διοικητή του πρώην οργανισμού, που τους είχε αποσταλεί πριν από την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση και στους οποίους ζητήθηκε η καταβολή των εισφορών από τον ΕΦΚΑ για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της έναρξης συνταξιοδότησης δεν θα καταβάλουν, για λόγους χρηστής διοίκησης, τις εν λόγω εισφορές.

2. Όσοι από τους υποψήφιους συνταξιούχους κατέβαλαν ήδη τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές θα τους επιστραφούν από τον ασφαλιστικό φορέα.

3. Για τους γεννηθέντες μετά την ανωτέρω ημερομηνία ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ είναι υποχρεωτική η καταβολή εισφορών (ασφαλιστικών) μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης ή διακοπής της ασφάλισης, εφόσον στη δεύτερη περίπτωση προκύπτει διακοπή άσκησης δραστηριότητας πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

4. Επιπλέον, για την ίδια κατηγορία ασφαλισμένων δεν απαιτείται η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας για την υποβολή συνταξιοδοτικής αίτησης προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν αυτοί συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, για την οποία είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΓΑ πριν από τη συνταξιοδότησή τους, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις του ν. 4387/2016 (άρθρο 20) έχουν εφαρμογή μόνο για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1-1-2025 και μετά.

5. Όσοι ανήκουν στην ανωτέρω κατηγορία -για τον ίδιο λόγο- δεν υποχρεούνται να καταβάλουν εισφορές μετά τη συνταξιοδότηση, εφόσον συνεχίζουν τη δραστηριότητα για την οποία είχαν, πριν από τη συνταξιοδότηση, υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

6. Στη σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος από τον πρώην ΟΓΑ θα συμπληρώνει το σχετικό πεδίο από το οποίο θα προκύπτει η συνέχιση ή μη της δραστηριότητας για την οποία ήταν ασφαλισμένος προκειμένου να έχουν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τα στοιχεία.

7. Στους συνταξιοδοτηθέ­ντες από τους λοιπούς πρώην φορείς κύριας ασφάλισης -πλην του ΟΓΑ ή του Δημοσίου- έως τις 12/5/2016 καθώς και εκείνους στους οποίους η έναρξη καταβολής σύνταξης ανατρέχει μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, έχουν εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας και δεν ήταν υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ μέχρι 31/12/2016 παρέχεται η δυνατότητα να μην είναι υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 λόγω άσκησης αγροτικής δραστηριότητας και να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 4387/2016 (άρθρο 20).

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η θέσπιση ρύθμισης για ενιαία έναρξη συνταξιοδότησης σε όλους τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς. Έτσι, μέχρι την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που προβλέπονται από τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις κάθε εντασσόμενου φορέα στον ΕΦΚΑ.

Ως εκ τούτου, η ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ εξακολουθεί να είναι το 1/7 του 67ου έτους της ηλικίας τους, κατά την οποία θα χορηγείται τόσο το ποσό της σύνταξης, που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων του πρώην ΟΓΑ, όσο και το ποσό της σύνταξης που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 4387/2016 για την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, στην αναλογία που ορίζεται κατʼ έτος από το άρθρο 99 του ίδιου νόμου.

***

Τι ζητούν οι αγρότες

«Με τα νέα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση, οι εισφορές στον ΕΦΚΑ δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, όπως θα ισχύσει φέτος και με μια έκπτωση 15% για το 2018, που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και τη φοροληστεία που θα υποστούμε, ενώ μειώνονται οι συντάξεις από το 2019 και κόβεται μια σειρά από επιδόματα στη σύνταξη», τονίζουν οι εκπρόσωποι των ΔΣ των αγροτικών συλλόγων και εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Αγροτών, στο πλαίσιο του προγράμματος αγωνιστικών πρωτοβουλιών, στο υπόμνημα που έστειλαν προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ.

Επισημαίνουν δε ότι «τα αντίμετρα της κυβέρνησης» είναι ψίχουλα και σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους.

Επιπλέον, για τα ζητήματα ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας, οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν:

• Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα.

• Να μην υπάρξει καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.

• Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών κάτω των 5.000 ευρώ στα Ταμεία.

• Να μην υπάρξει καμιά κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

• Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋπο­θέσεις.

• Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν.

• Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την υγεία.

• Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.


Σχολιάστε εδώ