Ξανά, εκόντες-άκοντες, σε μια ακόμη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού

Υπολογίζει δε, προκειμένου να κρατήσει στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας τους υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων και να συντηρήσει τη διάσκεψη, να φέρει στις 30 Ιουνίου τον ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες για να ενημερωθεί για την πρόοδο των συνομιλιών και να επιχειρηθεί, παρουσία του, συνολική σύνοψη των συγκλίσεων. Την ίδια μέρα αναμένεται να φθάσει στο ελβετικό θέρετρο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Μονγκερίνι. Για το έγγραφο αυτό ο κ. Άιντα δήλωσε ότι δεν περιλαμβάνει ιδέες του ΟΗΕ αλλά προετοιμάζει τις ιδέες που έχουν παρουσιάσει τα μέρη και θα συμβάλει στο να έχουν δομημένη μορφή και να διευκολυνθεί η συζήτηση. Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι οι θέσεις εκκίνησης όλων των πλευρών είναι πολύ διαφορετικές στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Πάντως, ο ειδικός βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κατεβάζοντας αρκετά τις προσδοκίες, δήλωσε ότι το θέμα ασφάλειας/εγγυήσεων είναι ζωτικό και κρίσιμο κλειδί για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού και ότι θα θεωρούσε επιτυχία της διάσκεψης την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας σε εκκρεμή θέματα-κλειδιά (deal-breakers): Ασφάλεια/εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση και διαμοιρασμός της εξουσίας, εκτελεστική εξουσία. Όσον αφορά τη Λευκωσία και την Αθήνα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, δεν προτίθενται να αποδεχθούν την υποχώρηση σε θέματα αρχών στο κεφάλαιο εγγυήσεις/ασφάλεια προκειμένου να εξασφαλισθούν κάποια ανταλλάγματα σε εσωτερικές πτυχές.

Όσον αφορά την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, τη Δευτέρα, στην Άγκυρα, ο τουρκοκύπριος παράνομος «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Ταχσίμ Ερτουγρούλογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «δεν γίνεται αποδεκτό σύστημα εγγυήσεων που δεν θα προβλέπει μονομερή επέμβαση από τη μητέρα πατρίδα», ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη σημασία του συστήματος εγγυήσεων… Κατά τη γνώμη μου, οφείλει η δική μας πλευρά να υιοθετήσει, ως minimum, την κοινή πρόταση των ελληνοκυπριακών κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης, βάσει της οποίας πρέπει, πρώτον, να υπάρχει κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και όχι αντικατάστασή της ή αναθεώρησή της και, δεύτερον, να υπάρχει δέσμευση ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποχωρήσουν πριν την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης.

Η δική μας άποψη έχει διατυπωθεί πολλές φορές σε αυτήν τη στήλη: Παρόλες τις άοκνες προσπάθειες των οπαδών της πρωτότυπης διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο εισβολέας δεν λέει να υποχωρήσει! Κάθε φορά ζητάει κάτι παραπάνω, κάθε φορά η ελληνοκυπριακή πλευρά κάτι ακόμη δίνει. Έτσι θα πηγαίνουν τα πράγματα, θα σέρνονται μέχρι να παρθεί μια απόφαση: Επαναχάραξη της γραμμής πλεύσης στο Κυπριακό. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής – κατοχής – εποικισμού (και εθνοκάθαρσης). Άρα ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί…


Σχολιάστε εδώ