Με όπλο το «Noor 1», στόχος της ΝΔ η διάσπαση του κυβερνητικού μπλοκ

Υπό το άγχος να πλήξει την αξιοπιστία αλλά κυρίως την ηθική υπόσταση της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέτρεψε ένα ζήτημα με αρκετές σκοτεινές πτυχές και αναπάντητα ερωτηματικά σε προσωπική υπόθεση. Μάλιστα το γεγονός ότι έσπευσε να υιοθετήσει ως αποδεικτικά στοιχεία προϊόντα από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, να αναγνωρίσει το τεκμήριο αξιόπιστου μάρτυρα σε έναν ισοβίτη των φυλακών Κορυδαλλού, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου ότι εκτελεί… συμβόλαιο πολιτικής εξόντωσης του υπουργού Άμυνας, είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί σε θέση απολογούμενου και με το στίγμα ότι με τη στάση του αν δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, ταυτίζεται μαζί τους. Να εξελιχθεί με άλλα λόγια σε μπούμερανγκ και τα στελέχη της παράταξης που δεν παροικούν στα γραφεία της οδού Πειραιώς να προβληματίζονται και να ανησυχούν.

Οι ατυχείς (βιαστικοί) χειρισμοί από πλευράς Νέας Δημοκρατίας αξιοποιήθηκαν τα μέγιστα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: Αφενός για να καταγγείλουν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εναποθέτει τις ελπίδες της (σ.σ.: Για την πολιτική αποσταθεροποίηση) σε ανθρώπους του υποκόσμου και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα». Αφετέρου για να συσπειρώσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μια περίοδο όπου -ειδικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- κυριαρχούσαν οι γκρίνιες για τη συμφωνία στο Eurogroup και τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους. Επιπλέον όφελος για την κυβέρνηση, λόγω της εστίασης των προσπαθειών της Νέας Δημοκρατίας στην πολιτική εξόντωση του Π. Καμμένου, το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των πολιτών μετακινήθηκε από τα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Δικαιωμένοι

Στην Πειραιώς αποτιμούν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα και δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τροπή που πήραν τα γεγονότα και… δικαιωμένοι για την επιλογή τους να δώσουν έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα. Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη δεν προκάλεσε καμιά έκπληξη η ισχυρή πολιτική στήριξη που παρείχε -έστω και με non paper- το Μέγαρο Μαξίμου στον υπουργό Άμυνας. «Μαζί ξεκίνησαν, μαζί προχωράνε, μαζί θα βουλιάξουν», σχολίαζαν, εννοώντας ότι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν μαζί για να παραμείνουν στην εξουσία με το οποιοδήποτε τίμημα. Σημείωναν δε ότι με τη στάση του ο πρωθυπουργός επωμίζεται μέρος των ευθυνών για τις πράξεις του κ. Καμμένου. Εκτιμούν ωστόσο στην Πειραιώς ότι η στήριξη αυτή θα προκαλέσει την έντονη δυσφορία μερίδας στελεχών αλλά και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν αποδέχτηκαν την κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Με βάση τα παραπάνω, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να επιμείνει και να κλιμακώσει τις επιθέσεις της σε βάρος της κυβέρνησης και ξεχωριστά κατά των κ. Τσίπρα και Καμμένου με κάθε προσφερόμενο τρόπο, εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Άμυνας, μετά και την κίνηση του πρωθυπουργού να πετάξει το γάντι, προκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη να το τολμήσει, έχει πάει πίσω. Αν και από το επιτελείο του τελευταίου επιμένουν ότι παραμένει μέσα στα ενδεχόμενα και θα κριθεί από τις συνθήκες και τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν.

Η ιδέα της πρότασης μομφής συζητήθηκε εκτενώς στις συσκέψεις κορυφής στην Πειραιώς, είχε δε ένθερμους υποστηρικτές και μη. Οι μεν υποστήριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα στριμωχτεί πολιτικά ο Αλ. Τσίπρας, θα υποχρεωθεί να στηρίξει τον κ. Καμμένο και να ταυτιστεί πλήρως μαζί του, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεώνονταν να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, με την προσδοκία ότι ορισμένοι εξ αυτών θα αρνούνταν να το πράξουν, με συνέπεια να προκληθεί κρίση στην κυβερνητική πλειοψηφία. Οι δε προειδοποιούσαν ότι ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής θα πρόσφερε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να συσπειρώσει τους βουλευτές του.

Πρόβα τζενεράλε…

Η πρώτη κατά μέτωπο αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και Π. Καμμένου είναι προγραμματισμένη για αύριο (Δευτέρα) το απόγευμα. Στη Βουλή θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου Άδ. Γεωργιάδη προς τον υπουργό Άμυνας με θέμα τη φημολογούμενη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ισοβίτη, εμπλεκόμενο στην υπόθεση του «Noor 1». Πρόθεση του κ. Καμμένου είναι να κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και να καταγγείλει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι με την τακτική της εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα που εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.

Σκληρός στις τοποθετήσεις του θα είναι αντίστοιχα και ο Άδ. Γεωργιάδης. Η αυριανή κόντρα θα είναι, τρόπον τινά, πρόβα της μεγάλης σύγκρουσης που θα λάβει χώρα στις 3 Ιουλίου, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Μπορεί το θέμα να είναι η συμφωνία στο Eurogroup, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί, με πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη, και το ζήτημα με τον υπουργό Άμυνας.


Σχολιάστε εδώ