Κρίσιμο τεστ το Συνέδριο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Ωστόσο υπάρχουν -για την ώρα τουλάχιστον- εκκρεμότητες που, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ κ.ά., πρέπει να κλείσουν άμεσα για να πορευτεί απερίσπαστα πλέον ο χώρος προς τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Μια από τις κεντρικές εκκρεμότητες, όπως λένε, είναι να γίνει απολύτως σαφές και ξεκάθαρο από το Συνέδριο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του ενιαίου φορέα στην Κεντροαριστερά, που θα καταστεί αυτόνομος πόλος εξουσίας.

Επίσης, αν και έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Συνέδριο, υπάρχουν ακόμα προβληματισμοί σε αρκετά στελέχη για το πόσο επωφελής μπορεί να είναι η ομιλία-παρέμβαση του Κώστα Σημίτη αλλά και αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως διακριτών πόλων στο Συνέδριο. Η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαμηνύει ότι, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, τόσο η παρέμβαση-παρουσία του Κώστα Σημίτη όσο και αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου ενισχύουν την εικόνα ενότητας, συσπείρωσης και πολυσυλλεκτικότητας του κόμματος και διευρύνουν το ακροατήριό του. Ωστόσο κάποια στελέχη επισημαίνουν πως τόσο οι θέσεις του Κώστα Σημίτη, που τις επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, περί πλήρους διάλυσης και υπέρβασης των κομμάτων όσο και σχετικά παραπλήσιες απόψεις του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και οι πολιτικές πρακτικές τους είναι πολύ πιθανό να θολώσουν το μήνυμα που θέλει να στείλει με το Συνέδριο η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η κ. Γεννηματά επιθυμεί τη συστράτευση όλων προκειμένου να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης συσπείρωσης και ενότητας και στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι το Συνέδριο θα επιχειρήσει να λειάνει και τα όποια εσωκομματικά μέτωπα δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει και κατʼ ιδίαν συνάντησή της με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη και πιθανότατα θα τον καλέσει να δεσμευτεί πως θα κάνει αποδεκτή την απόφαση της βάσης για τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αν το ζήτημα αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ τεθεί τελικά σε εσωκομματικό δημοψήφισμα. Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της διαμηνύει πως πάει με δυναμική εκπροσώπηση στο Συνέδριο, με στόχο την έκφραση της ενότητας και της ανανέωσης του χώρου. Παράλληλα, επιμένει σε μια προγραμματική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης. Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό τοπίο, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση και στα εσωτερικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να καταστεί σαφές στην κοινωνία πως ο χώρος γυρίζει σελίδα. Επίσης, κεντρική στόχευση της ΔΗΜΑΡ είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, με το οποίο στο τέλος του 2017 θα δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς και θα υπάρξει εκλογή του επικεφαλής από τη βάση.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ήταν έντονα πολιτική και ταυτόχρονα χρήσιμη πολιτικά η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον του πρωθυπουργού, στον οποίο επέρριψε ευθύνες για τις νέες δεσμεύσεις και τα Μνημόνια μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, εκτιμάται πως με αυτές τις κριτικές επισημάνσεις και τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση όχι μόνο συσπειρώνει κόσμο εν όψει του Συνεδρίου αλλά και, από την άλλη, καθιστά απολύτως σαφές πως δεν πρόκειται να συρθεί άρον άρον σε μια σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως παράρτημά του, αλλά θα εξακολουθήσει να τηρεί αποστάσεις (όπως και από τη ΝΔ), χωρίς όμως να αποκόπτει τις γέφυρες επικοινωνίας με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που συνέκλιναν, έστω εκλογικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ