Γιατί καθυστερούν 40 δήμοι να διασφαλίσουν τους πολίτες;

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα και η πίστωση χρόνου για να αποσταλούν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων από τους 40 δήμους, οι οποίοι πρέπει να επισπεύσουν τις διεργασίες τους, με στόχο την εξασφάλιση των πολιτών.

Πρόσφατα το Κτηματολόγιο δημιούργησε μια νέα εφαρμογή για την αίτηση πρόδηλου (δηλαδή προφανούς) σφάλματος, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, χωρίς να πληρώνει μελέτες, δικηγόρους και να μπαίνει σε διάφορα έξοδα, να αξιοποιεί αυτά τα εργαλεία.

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα ανάρτηση δασικών χαρτών για το 35% της χώρας διασφαλίζει τον δασικό χώρο και την ασφάλεια δικαίου και δίνει τη δυνατότητα στο Κτηματολόγιο να ξεκολλήσει, κάτι που δεν είχε διασφαλιστεί επί τέσσερεις δεκαετίες.

Τέλος, εντός του 2017 θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες στο 17% των εκτάσεων της χώρας και ιδιαίτερα στην Πέλλα, το Κιλκίς, την Ημαθία, τις Σέρρες και την Ανατολική Αττική.

***

Έμπνευση και εργατικότητα ίσον καλύτερη εξυπηρέτηση

Σε παραγωγική λειτουργία μπήκε το ηλεκτρονικό Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ένα χρήσιμο εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κ.λπ.) να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Η εφαρμογή είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, η χρήση είναι απλή, γίνεται ανώνυμα και έχει σχεδιασθεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όσοι θέλουν να την αξιοποιήσουν μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει των διαθέσιμων κριτηρίων, τα οποία επιλέγουν, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. Μπράβο σε όλους τους υπεύθυνους.

***

Προασπίζοντας την ακίνητη περιουσία…

Μεγάλη τιμή για τη χώρα μας η απονομή του χρυσού μεταλλίου, δηλαδή η ανώτατη τιμητική διάκριση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτο Παραδιά για την πολυετή προσφορά του στην προάσπιση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απονομή έγινε πριν από δύο εβδομάδες, από τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας, στο Διεθνές Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στο Βερολίνο. Εμείς, εκτός από συγχαρητήρια στον δραστήριο Στράτο Παραδιά, θεωρούμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα για το Κτηματολόγιο θα έπρεπε να συμμετέχει ο (εκάστοτε) επικεφαλής της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, για να μεταφέρει τις απόψεις των ιδιοκτητών.

***

Ξεκίνησε η Καρδίτσα, παράταση στην Κορινθία

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 στην Καρδίτσα η προθεσμία δήλωσης για το Κτηματολόγιο από όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται στους προκαποδιστριακούς Δήμους Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων. Οι πολίτες μπορούν, μέχρι τη 12η Σεπτεμβρίου 2017, να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου. Επίσης, παρατείνεται μέχρι την 1η Αυγούστου 2017 η αντίστοιχη προθεσμία για τους κατοίκους του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στην Κορινθία. Η συμμετοχή (ειδικά στις αγροτικές περιοχές) είναι πολύ χαμηλή και χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση για να μη χαθούν περιουσίες…


Σχολιάστε εδώ