Αιχμάλωτοι μέχρι το 2060…
Με το επιχείρημα ότι, παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προσωπικά ο Β. Σόιμπλε έναντι του Γερμανικού Κοινοβουλίου, τελικά το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δικά του χρήματα.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που φορτίζουν το κλίμα και υπονομεύουν τη θετική ατμόσφαιρα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ισχυριζόμενος ότι με τον συμβιβασμό στο Eurogroup δεν δώσαμε, αλλά πήραμε.
Επιχείρηση που κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι όταν ούτε στο QE (ποσοτική χαλάρωση), που θα άνοιγε την πόρτα να βγούμε στις αγορές, μπήκε η χώρα ούτε κάτι το συγκεκριμένο πήραμε. Δεν μας έδωσαν ούτε καν έναν οδικό χάρτη για τη ρύθμιση του χρέους, που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί όποτε το αποφάσιζαν. Αντίθετα, αυτά που μας επέβαλαν είναι πολύ βαριά και δεν… καταπίνονται. Όχι μόνο για τα περιβόητα πλεονάσματα, όπως το 3,5%, που είναι… όνειρο να το πετύχεις, αλλά και γιατί οι όροι που υπέγραψε στο Λουξεμβούργο ο Τσακαλώτος δεσμεύουν την Ελλάδα μέχρι το… 2060! Κάτι που σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι θα είμαστε αιχμάλωτοι μέχρι τότε, κλεισμένοι στα κάτεργα. Και αυτό ούτε για αστείο δεν μπορεί να το… χωνέψει κανείς. Μια μικρή γεύση για το πώς επιτυγχάνονται σήμερα τα πλεονάσματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δίνει το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ: «Οι επιδόσεις του προϋπολογισμού συνεχίζουν τον Μάιο του 2017 να εξασφαλίζουν όλο και υψηλότερα πλεονάσματα, κυρίως μέσω της συγκράτησης (Σ.Π.: μη πληρωμής) δαπανών». Σε άλλο δε σημείο επισημαίνεται: «Για την Ελλάδα είναι αναγκαίος όρος η επανάκτηση αυξημένης ελευθερίας στη χάραξη οικονομικής πολιτικής», που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυτή την ελευθερία. Στο Μαξίμου αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όλοι είναι έμπλεοι χαράς γιατί πετύχαμε μέγα θρίαμβο. Γιατί το 2018 περνάμε τον κάβο, βγαίνουμε στις αγορές και επιτέλους τελειώνουν τα Μνημόνια, όταν από τώρα συζητιέται έντονα για εμάς, χωρίς εμάς, ότι θα χρειασθούμε και τέταρτο… πρόγραμμα. Επίσης, πανηγυρίζουν για το ότι θα μπούμε στην ανάπτυξη, θεωρώντας επιβεβαίωση αυτής της εξέλιξης την αναφορά στο Eurogroup για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, χωρίς όμως οποιαδήποτε διευκρίνιση για το ποιος θα βάλει τα λεφτά.
Νέες δεσμεύσεις ζητάνε από τον Τσίπρα για το χρέος
Στο μεταξύ, ο οικονομικός ανταποκριτής της «FAZ» Τομπίας Πίλερ σε ανάλυσή του με τον ερωτηματικό τίτλο «Περικοπή χρέους για την Ελλάδα;» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εμμένει στην προοπτική ενός «κουρέματος» του χρέους επειδή κάτι τέτοιο θα περιείχε πολιτικά μηνύματα: «Κατʼ αρχάς, ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει στους ψηφοφόρους του ότι αυτός είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής και πετυχαίνει περισσότερα από τον συντηρητικό προκάτοχό του.
Μέχρι σήμερα ο Τσίπρας μόνο με το ζόρι αποδέχθηκε αυτές τις μεταρρυθμίσεις-όρους και υλοποίησε μερικές εξ αυτών. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, όμως, η όποια ελάφρυνση χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ριζικές παρανοήσεις.
Γιʼ αυτό και ο Τσίπρας θα έπρεπε προηγουμένως να αναγνωρίσει την καταρχήν υποχρέωση της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη μέχρι τελευταίας δεκάρας».
Στα νέα προαπαιτούμενα και η απαγόρευση της απεργίας
Πριν καλά καλά ψηφίσει η κυβέρνηση τα 140 προαπαιτούμενα για να κλείσει η περιβόητη αξιολόγηση, ήρθε το νέο πακέτο με άλλα 83 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του 3ου Μνημονίου.
Η έκθεση με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο Compliance Report που εγκρίθηκε από τους δανειστές μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δείχνει ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου μόνο εύκολος δεν θα είναι.
Όπως προκύπτει από τη λίστα, και η επόμενη αξιολόγηση δεν θα είναι «αναίμακτη» για την κυβέρνηση. Βασικό προαπαιτούμενο θα είναι η ψήφιση διάταξης που θα απαγορεύει να προκηρυχθεί απεργία αν δεν έχουν ψηφίσει υπέρ τουλάχιστον τα μισά μέλη του σωματείου. Οι δανειστές πιέζουν εδώ και πολύ καιρό για αυτήν τη διάταξη και τώρα την ενσωμάτωσαν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, με τη μορφή του βασικού προαπαιτούμενου (prior action).
Οι δανειστές πιέζουν και για τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει. Με τρεις διαφορετικούς νόμους, ζητείται η άμεση αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης, με τις αλλαγές να αφορούν ακόμη και τα αναπηρικά επιδόματα.
Το 77ο προαπαιτούμενο θα ανάψει φωτιές στους καθηγητές και στους δασκάλους, τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας για το τι σχεδιάζει. Αναφέρεται συγκεκριμένα: Εκπαίδευση:
Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και των δεικτών μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.