Έσπασαν το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων!

Οι θρασύτατοι δράστες, μέρα μεσημέρι, άρχισαν να ξηλώνουν το Μνημείο λέγοντας στους περιπατητές της πλατείας Αλεξάνδρας, όπου βρίσκεται, ότι κάνουν… εργασίες περαιτέρω στήριξής του.

Τελικά, ξήλωσαν όσα κομμάτια μπορούσαν και εξαφανίστηκαν. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία δύο ώρες μετά προχώρησε στη σύλληψη του 32χρονου Φ. Γ., κατοίκου Πειραιά, ο οποίος είπε ότι είχε συνεργό κάποιον Χρήστο, 22 ετών, αγνώστων λοιπών στοιχείων, μαζί με τον οποίο αφαίρεσαν τεμάχια του μνημείου για να τα πουλήσουν για παλιοσίδερα. Ο 32χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη για διακεκριμένες φθορές κατά συναυτουργία και για πρόκληση εκτεταμένων βλαβών σε μνημειακό χώρο.

Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση στον Πειραιά, καθώς οι κάτοικοί του έχουν γίνει πολλές φορές μάρτυρες βανδαλισμών σε προτομές και μνημεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προτομές των ποιητών του Πειραιά -Βρετάκου, Βάρναλη, Πορφύρα κ.λπ.- μόλις δύο διασώζονται, αφού τις άλλες τις έχουν αρπάξει άγνωστοι. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Μνημείου των Ποντίων, ο δράστης συνελήφθη, βρέθηκαν τα αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί και θα αποκατασταθούν σύντομα οι όποιες φθορές έχουν προξενηθεί. Άλλωστε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που με δωρεά δική του φτιάχτηκε το μνημείο, είχε δηλώσει αμέσως ότι θα αποκαταστήσει το μνημείο, πόσω μάλλον τώρα, που βρέθηκαν και τα κομμάτια που είχαν αφαιρεθεί…

***

• Δημότης του Πειραιά έστειλε εξώδικο στον δήμο, με το οποίο του ζητά να του καταβάλει 33.863 ευρώ επειδή χτύπησε σε πεζοδρόμιο από σίδερα που προεξείχαν και δεν τα είχε κόψει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου! Συγκεκριμένα, ο Α. Σ. (σ.σ.: Τα στοιχεία του στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου) σε εξώδικό του υποστηρίζει ότι στις 11-1-2017, ενώ περπατούσε στο πεζοδρόμιο της Ηρώων Πολυτεχνείου, στον αριθμό 102, σκόνταψε σε σίδερο που εξείχε και έπεσε με αποτέλεσμα να πάθει σοβαρές ζημιές, όπως θλάσεις, κατάγματα, μώλωπες κ.λπ. Ο παθών ζητά 11.210 ευρώ για τις ζημιές που έπαθε, 2.000 ευρώ για απολεσθέντα εισοδήματα και 20.000 ευρώ περίπου για ικανοποίηση ηθικής βλάβης. Οι δικηγόροι του δήμου όμως θεωρούν ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει τύχη γιατί ο παθών δεν έχει βεβαίωση, από την Αστυνομία ή το ΕΚΑΒ, ότι χτύπησε στο συγκεκριμένο σημείο από αντικείμενο που είχε υποχρέωση να αφαιρέσει ο δήμος, δεν έχει πιστοποιητικά των τραυμάτων του από δημόσιο νοσοκομείο κ.λπ.

Είναι πάντως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που δημότης ζητά αποζημίωση από τον δήμο για κάτι που έπαθε εξαιτίας παραλείψεως των δημοτικών υπηρεσιών. Αν και η Διεύθυνση Οδοποιίας του δήμου σε έγγραφό της επισημαίνει ότι δεν ήταν δική της ευθύνη η αφαίρεση των σίδερων που προεξείχαν, αλλά του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αφού στο σημείο δεν έγιναν έργα του δήμου.

• Όργιο ρευματοκλοπής σε βάρος του δήμου γίνεται στο Πέραμα. Από παροχές του δημοτικού δικτύου παίρνουν ρεύμα ψαράδες και καντίνες εδώ και χρόνια και ο δήμος φορτώνεται με έξοδα άλλων. Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης είχε κάνει σημαία του προεκλογικά ότι θα σπάσει τα αποστήματα που λυμαίνονται τον δήμο με διάφορους τρόπους, αλλά παραμένει απλός θεατής. Να σημειώσουμε ότι το θέμα είχε έρθει από τις αρχές του χρόνου στο δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος είχε δεσμευθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο όλες οι παράνομες συνδέσεις θα έχουν κοπεί. Τελειώνει όμως ο Ιούνιος και δεν έγινε τίποτα. Γιατί, άραγε;

• Μιας και είμαστε όμως στο Πέραμα, να σταθούμε σε μια καταγγελία που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και έχει ιδιαίτερη σημασία: Από τη Δημοτική Τράπεζα Αίματος λείπουν περίπου 90 φιάλες αίμα! Κάποιοι τις έχουν χρεωθεί, αλλά ουδείς γνωρίζει ούτε ποιοι είναι, ούτε τι έγιναν! Τι συμβαίνει τελικά; Δόθηκαν για… ρουσφέτια ή έγινε κάτι χειρότερο, που δεν τολμάμε ούτε να το αναφέρουμε; Στην ίδια συνεδρίαση καταγγέλθηκε ότι δεν λειτουργεί καμία παιδική χαρά στον δήμο. Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι έχουν δοθεί χρήματα από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και σε λίγο θα λειτουργούν 12 παιδικές χαρές πλήρως ανακαινισμένες και απόλυτα ασφαλείς για τα παιδιά που τις χρησιμοποιούν.

***

«Ξεκολλάει» το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού

Φαίνεται ότι «ξεκολλάει» -επιτέλους- το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σχιστού, που είναι αδρανοποιημένο εδώ και χρόνια με προφανείς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των πέριξ δήμων.

Την περασμένη βδομάδα, με πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ, έγινε σύσκεψη για το θέμα στην οποία μετείχαν ο νέος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Κοκκινάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, οι δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης και Αγ. Βαρβάρας Γ. Καπλάνης, η βουλευτής Εύη Καρακώστα, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπόλοιπων δήμων-μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, καλωσόρισε τον νέο γενικό της ΑΔΑ και τον ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση του. «Ζητούσαμε απο καιρό την επίσκεψη του επικεφαλής της ΑΔΑ», τόνισε. Στη συνέχεια, ανέλυσε το ιστορικό των πρωτοβουλιών του ΠΕΣΥΔΑΠ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού και τα εμπόδια για την ολοκλήρωση του. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών γιατί στην παρούσα συγκυρία συντρέχουν οι εξής λόγοι: Η προστασία της δημόσιας υγείας, ο κίνδυνος της ασφάλειας των αποκατεστημένων τμημάτων του έργου, η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την ολοκλήρωση του έργου και το δωρεάν χώμα από το έργο του Μετρό.

Ο Γενικός της ΑΔΑ Σπύρος Κοκκινάκης αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, το έργο που επιτελεί, τόνισε ότι: «Πιστεύω ακράδαντα στις συνεργασίες και στα αποτελέσματα που αυτές παράγουν.

Για τον λόγο αυτό έχω δώσει ήδη οδηγίες στις υπηρεσίες μου να συμβάλλουν στον ζητούμενο διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να προωθούνται λύσεις για το κοινό καλό. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για την περίπτωση του ΧΑΔΑ Σχιστού. Να συνεργαστούμε ώστε να βρούμε άμεση λύση για την εκτέλεση του έργου».


Σχολιάστε εδώ