Τιμωρείται η κακοποίηση των ζώων

Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό δεν θεωρείται ακρωτηριασμός. Επιπλέον, απαγορεύεται ρητώς η εμπορία, παρουσίαση αλλά και η διακίνηση -μέσω διαδικτύου- οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Ομοίως απαγορεύεται και η ανθρωπίνως δημιουργηθείσα μονομαχία μεταξύ ζώων.

Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συ­ντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Στην έννοια της παθητικής κακοποίησης του ν. 4039/12 περιλαμβάνονται ενδεικτικά: Η έλλειψη και το ακατάλληλο κατάλυμα, η μόνιμη αλυσόδεση, η ακατάλληλη τροφή, η μόνιμη παραμονή σε μπαλκόνια κ.λπ.

Δεν αποτελεί κακοποίηση η υποβολή σε ευθανασία, μετά τη διαπίστωση, ύστερα από κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους. Για πρώτη φορά -πριν από λίγα χρόνια- στην ελληνική έννομη τάξη, θεσπίστηκε ο θεσμός του Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων που εδρεύει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η κακοποίηση των ζώων αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα και αυτόφωρο.

Σκόπιμη κρίνεται και η επιτόπια μετάβαση του αρμοδίου εισαγγελέα, όταν επιλαμβάνεται δημοσιεύματος ή καταγγελίας προς διενέργεια αυτοψίας, για να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο.

Από το 2016 η κακοποίηση των ζώων χαρακτηρίζεται «έγκλημα κατά της κοινωνίας» και κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία κακουργημάτων μαζί με την ανθρωποκτονία και τον εμπρησμό.


Σχολιάστε εδώ