Τα μοίρασαν όπως ήθελαν
Η λεπτομέρεια σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη διάταξη (του αρ. 89 ν. 2676/1999) είναι ότι η καινούργια εισφορά της σημερινής κυβέρνησης καταβάλλεται από όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, ενώ η προηγούμενη (ύψους 1,80 ευρώ) καταβαλλόταν μόνο από όσους είχαν υποβάλει οικειοθελώς σχετική δήλωση παρακράτησης.
Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η εισφορά κάθε συνταξιούχου, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, είναι ο ίδιος να κάνει δήλωση ότι δεν επιθυμεί να την καταβάλλει, που σημαίνει πρακτικά: είτε ότι πρέπει να πάει στα κεντρικά του ταμείου του και να στηθεί στην “ουρά” είτε να γνωρίζει να χειρίζεται το διαδίκτυο και να κάνει από εκεί τη σχετική δήλωση (πράγμα μάλλον σπάνιο για συνταξιούχο).
Όλα αυτά τα «εικοσάλεπτα» που συγκεντρώθηκαν από όλους τους συνταξιούχους από το μήνα Ιούλιο 2016 μέχρι σήμερα αθροίζονται σε ένα πολύ σεβαστό ποσό (γύρω στα 1,8 εκατ. ευρώ), το οποίο ο υπουργός Εργασίας έχει αρμοδιότητα να κατανείμει στις συνομοσπονδίες, ομοσπονδίες και σωματεία συνταξιούχων.
Έτσι, η κ. Αχτσιόγλου έδωσε στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (που ελέγχεται από το ΚΚΕ) 1.064.792 ευρώ, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων 532.396 ευρώ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας 66.549 ευρώ.
Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια δόθηκαν αυτά τα χρήματα, γιατί αποκλείστηκαν άλλες οργανώσεις συνταξιούχων και ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από όλα αυτά.
Έτσι, ανεξέλεγκτα, χωρίς καμία γνωμοδότηση και εισήγηση κάποιων αρμόδιων, μπορεί ο κάθε υπουργός να μοιράζει εκατομμύρια όπου… γουστάρει; Τι είναι, ΛΟΤΤΟ;