Τα Μνημόνια αιτία της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα

Στηριζόμενος σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται σταθερά στην Ελλάδα κυρίως τα τελευταία 4 χρόνια, κάλεσε την Επιτροπή να λάβει θέση σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα υπό την επίδραση των μνημονιακών μέτρων και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Στην ερώτησή του ο κ. Χρυσόγονος τονίζει ότι: Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας καταδεικνύεται σημαντική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα, ιδίως από το έτος 2013 και μετά. Το ποσοστό αύξησης αυτών των ατυχημάτων, (συμπεριλαμβανομένων και των θανατηφόρων) κυμαίνεται σε περίπου 10% ετησίως. Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2017 η αύξηση προσεγγίζει το 15%. Η εν λόγω αύξηση συνδέεται χρονικά με την επιβαλλόμενη εφαρμογή μνημονιακών μέτρων που έχουν συντελέσει στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κατʼ επέκταση στη μείωση των κονδυλίων για τη λήψη μέτρων ασφάλειας από πλευράς των ελληνικών επιχειρήσεων.

Και τέλος, ερωτά την επιτροπή, πώς σχολιάζει τα παραπάνω στοιχεία, αν συνάδουν αυτές οι επιπτώσεις με το ευρωπαϊκό δίκαιο και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης.


Σχολιάστε εδώ