Σχέδια ανατροπής Μητσοτάκη από Δένδια
Τα συγκεκριμένα σενάρια έρχονται να δέσουν με τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα ο κ. Δένδιας με κεντρικό σύνθημα «Δυνατά από την αρχή». Κίνηση που από ορισμένους ερμηνεύθηκε ως μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος αλλά και σφήνα έναντι του Κυρ. Μητσοτάκη.
Στο στρατηγείο της οδού Πειραιώς έχουν ενημερωθεί για όσα συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες και θέλοντας να αποτρέψουν ανεπιθύμητες πρωτοβουλίες προειδοποιούν ότι κινήσεις που μπορεί να τροφοδοτήσουν την εσωστρέφεια δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, θα παταχθούν άμεσα και με δραστικό τρόπο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προβληματίζονται και δεν ανησυχούν, ενώ επιχειρούν να διακριβώσουν αν πρόκειται για κάτι οργανωμένο και μεθοδευμένο από ορισμένες πλευρές, ποιες ακριβώς είναι αυτές καθώς και ο βαθμός επιρροής τους.
Το γεγονός, αυτό καθαυτό, της σεναριολογίας προκαλεί αίσθηση και ποικίλες ερμηνείες, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί -δημόσια τουλάχιστον- όχι πρόθεση ή διάθεση αλλά ούτε καν υπόνοια αμφισβήτησης της σημερινής ηγεσίας. Αν και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται (υποτιμάται) το κλίμα αμηχανίας, προβληματισμού και απογοήτευσης που επικρατεί όσον αφορά την ως τώρα πορεία αλλά κυρίως τις προοπτικές της παράταξης, καθώς σημαντικός αριθμός στελεχών είτε διαφωνεί με τη βασική στρατηγική που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, είτε έχει σοβαρές ενστάσεις με επιλογές (αποφάσεις) του σε επιμέρους ζητήματα. Φράσεις όπως «δεν τραβάει» ή «δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία» και «η κυβέρνηση καταρρέει κι εμείς δεν κερδίζουμε τίποτα» ακούγονται όλο και πιο συχνά στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες των γαλάζιων βουλευτών. Πιο σπάνια και από ελάχιστους διατυπώνεται η… εκτίμηση ότι «ο Κυριάκος δεν θα φτάσει μέχρι τις εκλογές».
Πριν ή μετά τις εκλογές…
Με βάση τα σενάρια που -όπως προαναφέραμε- συζητούνται στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας, η αλλαγή ηγεσίας θα μπορούσε να γίνει (ή να επιδιωχθεί) σε δύο χρονικές περιόδους: Πριν και μετά τις εκλογές. Η πρώτη εκδοχή θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι τους επόμενους μήνες θα αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση, δηλαδή θα ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας θα παραμένει καθηλωμένη ή ακόμη και θα υποχωρεί. Σʼ αυτό ακριβώς το σημείο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εσωκομματικά οι συζητήσεις για το κατά πόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα ή μήπως πρέπει να βρεθεί ένας πιο κατάλληλος; Κι αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και με ποιον τρόπο θα κλείσει. Η δεύτερη εκδοχή μεταθέτει τις εξελίξεις για την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές. Απαραίτητη… προϋπόθεση η Νέα Δημοκρατία είτε να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση είτε -το πιο ακραίο- να είναι δεύτερο κόμμα.
Φιλοδοξίες
Οι φιλοδοξίες του Ν. Δένδια να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο αποτελούν κοινό μυστικό για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές (2016) είχε την πρόθεση να διεκδικήσει την αρχηγία, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη από συγκεκριμένη πτέρυγα της παράταξης. Προτιμήθηκε τότε ο Β. Μεϊμαράκης να είναι εκείνος που θα αντιπαρατεθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη, με τα γνωστά αποτελέσματα. Εκ των υστέρων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν τότε είχε προτιμηθεί ο Ν. Δένδιας οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές και εντελώς άλλη η πορεία της παράταξης.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ