Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός
Για την ώρα, πάντως, το Μαξίμου προτάσσει τη θριαμβολογία, προκειμένου να τονωθεί το πολιτικό προφίλ και να συσπειρωθούν οι βουλευτές και τα στελέχη που τελούσαν υπό το άγχος των εξελίξεων στο Eurogroup, αν και αρκετοί βουλευτές εξέφραζαν προβληματισμό και ζητούσαν πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου έχει ξανανοίξει θέμα ανασχηματισμού και διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση, με στόχο να βελτιωθεί η απόδοση της κυβερνητικής μηχανής στα λεγόμενα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και να τονωθεί η κυβερνησιμότητα. Όπως λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς όλοι είχαν στραμμένο το βλέμμα στη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν νευραλγικοί τομείς, ενώ αρκετά κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να αποδώσουν και να τρέξουν το έργο στον τομέα ευθύνης τους.
Κλειδί στον ανασχηματισμό, όποτε και αν αυτός γίνει, είναι τι προτίθεται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μετά τις διαπραγματεύσεις θα επιθυμούσε να αλλάξει πόστο. Ωστόσο αυτός είναι ένας δύσκολος γρίφος, καθώς φαίνεται να βλέπει προς το υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί όμως υπάρχει ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πάει καλά για την ώρα και δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετακινηθεί σε άλλο πόστο.
Ένα άλλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό είναι ο «πάγκος» που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή αυτοί που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν και αν έχουν τη γνώση και την εμπειρία να τρέξουν τώρα σημαντικά θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Ωστόσο, πέραν των άλλων, ο ανασχηματισμός αυτός θα έχει και εκλογική διάταξη, δηλαδή θα προσανατολιστεί στην κατεύθυνση των εκλογών, όποτε και αν γίνουν. Η επιλογή του χρόνου του ανασχηματισμού είναι για την ώρα ανοικτή. Πάντως στο τραπέζι υπάρχουν δύο εισηγήσεις:
1. Άμεσες αλλαγές και ευρύς ανασχηματισμός τώρα, ώστε οι νέοι υπουργοί μέσα στο καλοκαίρι να εξοικειωθούν με τα χαρτοφυλάκια και να τρέξουν σημαντικά θέματα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ουσιαστικά να φανεί πως γίνεται μια νέα αρχή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
2. Να γίνει ο ανασχηματισμός κοντά στις γερμανικές εκλογές (λίγο πριν ή λίγο μετά), ώστε τα νέα πρόσωπα να μπουν άφθαρτα στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, έχοντας μπροστά τους τουλάχιστον κάποιον χρόνο για να τρέξουν θέματα και να δώσουν δείγματα γραφής τα οποία θα ανεβάσουν και τις μετοχές της κυβέρνησης.
Πάντως από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός ξεκινάει τα τετ α τετ με τους αρχηγούς των κομμάτων (πλην Μιχαλολιάκου).
Οι κινήσεις αυτές του κ. Τσίπρα έχουν και επικοινωνιακή στόχευση. Μέσα από τις διαδοχικές συναντήσεις, θα προσπαθήσει να κρατήσει στην επικαιρότητα τις αποφάσεις του Eurogroup, για τις οποίες η κυβέρνηση δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη.