Οι 6 κρίσιμες ημερομηνίες

Στις 27 του ίδιου μήνα (Ιούλιος) τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπου θα υπάρξει επίσημη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μέχρι αυτήν τη στιγμή το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο, εξ ου και δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, αλλά περιορίζεται σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Ορόσημο αποτελούν οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν πρέπει να αναμένεται καμία σημαντική μεταβολή. Θα επικρατήσουν, όπως όλα δείχνουν, εκ νέου οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκ. Μέρκελ. Ωστόσο, με το πέρας της εκλογικής διαδικασίας θα απεγκλωβιστούν οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας, και δη η επίσημη κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Κάτι που αποφεύγουν την τρέχουσα περίοδο, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και τις επιπτώσεις στις εκλογές.

Την ίδια πάνω – κάτω περίοδο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών για την 3η κατά σειρά αξιολόγηση, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το 2018 θα είναι από πολλές απόψεις ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Θα τελειώσει, εκτός απροόπτου, το πρόγραμμα και η μακρά περίοδος των Μνημονίων, ενώ θα τεθούν προς υλοποίηση τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.


Σχολιάστε εδώ