Οι «αντιεθνικιστές» του ΣΥΡΙΖΑ κινούν τα νήματα κατά Κοτζιά

Στη σύγκρουση -και μάλιστα υψηλών τόνων- που ξέσπασε στο επίκεντρο βρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και απέναντι του δύο πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών, ο Νίκος Ξυδάκης και η Σία Αναγνωστοπούλου. Επιπλέον, απέναντι στον κ. Κοτζιά τάχθηκαν και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως δεν έχουν κοινές απόψεις όσον αφορά τα εθνικά θέματα και δη το Κυπριακό, όπως, π.χ., ο Κώστας Δουζίνας, που ναι μεν συνυπέγραψε με άλλους 24 την ερώτηση για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων, ωστόσο δημόσια στήριξε τις επιλογές και την πολιτική και της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών για τους χειρισμούς στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στο Κυπριακό.

Για πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και για αρκετά και έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά λήξαν θεωρείται το θέμα με τις καταγγελλόμενες άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Έβρο, ακόμα και μετά τη δημόσια επιστολή που απηύθυνε σε 25 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Περιμένουν τον Κοτζιά στη γωνιά», επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως υπάρχει μια χρόνια ανοικτή κόντρα σε πολλά επίπεδα.

Πρώτον: Φαίνεται ότι κάποια θέματα προσλαμβάνουν προσωπικές διαστάσεις, καθώς τόσο ο Νίκος Ξυδάκης όσο και η Σία Αναγνωστοπούλου χρημάτισαν στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Νίκο Κοτζιά, αλλά υπήρχαν δύσκολες ισορροπίες. Η κ. Αναγνωστοπούλου είχε τελείως διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία με τον Ν. Κοτζιά στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο Κυπριακό, ενώ όσον αφορά τον Ν. Ξυδάκη φαίνεται ότι ποτέ δεν υπήρξε καλή χημεία ανάμεσα στον ίδιο και τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή του προς τους 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εξωτερικών βάλλει κατά των Ν. Ξυδάκη και Σ. Αναγνωστοπούλου, καταλογίζοντάς τους ότι αγνοούν βασικά θέματα όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του υπουργείου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι αναρμόδιο, το ίδιο ισχύει και για εμένα ως υπουργό Εξωτερικών», τονίζει και σημειώνει πως «είναι άξιον απορίας να με ερωτούν δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών, αρμόδιοι για τα θέματα της Γ4 Διεύθυνσης, για το αν, ή όχι, το υπουργείο Εξωτερικών εμπλέκεται σε υποθέσεις όπως αυτές που αναφέρονται στην ερώτηση. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Δεύτερον: Φαίνεται να αναζωπυρώνεται και να εντείνεται μια παλιά ιδεολογική διαμάχη, στην οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν οι λεγόμενοι «αντιεθνικιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, που στοχεύουν ευθέως κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της στάσης που τήρησε στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στις συνομιλίες του Μον Πελεράν, ενώ πολλά στελέχη εκτιμούν πως είναι πιθανόν η κόντρα να πάρει νέες διαστάσεις με αφορμή το θέμα των Σκοπίων και το άνοιγμα της συζήτησης για το ενδεχόμενο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Και αυτό διότι υπάρχει ήδη μια θέση από το Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απείλησε με βέτο αν δεν συμμορφωνόταν η πλευρά της ΠΔΓΜ στο θέμα της ονομασίας.

Στο στόχαστρο των «αντιεθνικιστών» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος, λόγω των θέσεων του στα εθνικά θέματα.

Τρίτον: Υπήρχε και υπάρχει μια αντιπαλότητα ανάμεσα σε μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κίνηση Ιδεών «ΠΡΑΤΤΩ», της οποίας ηγείται ο Ν. Κοτζιάς. Και αυτό γιατί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο κ. Κοτζιάς όπως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που επίσης μετέχει στο «ΠΡΑΤΤΩ», δεν είναι κομματικά στελέχη, έχουν υπουργικές θέσεις και θα πρέπει να είναι πιο συνεργάσιμοι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τόσκας έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις, μέσω επίσημων ανακοινώσεων, από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για χειρισμούς και επιλογές κυρίως της Αστυνομίας. Από την πλευρά του, δε, το «ΠΡΑΤΤΩ» έχει στηρίξει τον κ. Τόσκα με επίσημες ανακοινώσεις του.

Πάντως πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -και όχι μόνο όσοι συνυπέγραψαν την ερώτηση- είναι ενοχλημένοι με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών.

Μάλιστα, όλα δείχνουν πως μόλις τελειώσει η διαπραγμάτευση και ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις σε βάρος του, διαμηνύοντάς του ότι… θα πρέπει να σέβεται και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τις ανησυχίες τους – έστω κι αν ο ίδιος δεν ανήκει στο κόμμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει πως στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι σε απόλυτη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνει δε ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με εσωτερικές δημόσιες αντιπαραθέσεις και πως θα απαντά κάθε φορά που δέχεται μη τεκμηριωμένη κριτική.


Σχολιάστε εδώ