Κίνηση-ματ του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας στα Λιπάσματα

Είναι για μια γλώσσα ξηράς που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λιμανάκια, το ένα ανήκει στον Μελισσανίδη (OIL ONE) και τη ΛΑΦΑΡΖ (σ.σ.: πρώην Τσιμέντα Ηρακλής) και το άλλο, που αν και ουσιαστικά ανήκει στον δήμο, αφού βρίσκεται μπροστά από το Σιλό και τα σφαγεία, αξιοποιεί η Εθνική Τράπεζα, αφού έχει νοικιάσει τον χώρο σε εταιρεία που κατασκευάζει κυματοθραύστες (μπλόκια). Σʼ αυτόν τον χώρο ο δήμαρχος χρησιμοποιώντας το προσωπικό του δήμου κατασκεύασε ένα ωραιότατο θεατράκι 750 θέσεων με αποδυτήρια, τουαλέτες με κανονική αποχέτευση, υπαίθρια καντίνα, κ.λπ., γήπεδα 5 x 5, τένις και βόλεϊ, χώρο περιπάτου γύρω γύρω στην παραλία, και πάρκινγκ. Ένας χώρος ξεχωριστός, ιδανικός για περίπατο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλοπαιδιές, ποδόσφαιρο, κ.λπ. Σε όλη την έκταση έχουν στρώσει το έδαφος με χαλίκι, γιατί εκεί όταν φυσάει νοτιάς σηκώνει σκόνη και δεν μπορείς να σταθείς, έχει δε γίνει επιμελημένη δενδροφύτευση. Παράλληλα, στον χώρο έχουν τοποθετηθεί πάνω από 100 στύλοι με φωτιστικά, που κάνουν τη νύχτα μέρα και δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιείται ο χώρος όλο το 24ωρο.

Να σημειώσουμε ότι η Εθνική είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα κατά του δήμου για να σταματήσει τα έργα, αλλά τα έχασε. Έτσι ο δήμος προχώρησε απρόσκοπτα στην υλοποίηση του σχεδιασμού. Η επιλογή όμως του χώρου από τον δήμαρχο, για να κάνει εκεί τις όποιες εγκαταστάσεις αναψυχής και άθλησης, έχει κι άλλη μια σημασία: Ήθελε να φέρει κόσμο στον συγκεκριμένο χώρο. Να αισθάνεται η OIL ONE, με την οποίαν οι εγκαταστάσεις του δήμου είναι… μεσοτοιχία, ότι δίπλα της υπάρχει κόσμος, ο οποίος συνέχεια θα πιέζει για να του αποδοθεί και αυτός ο χώρος, όπως και οι χώροι της ΛΑΦΑΡΖ ή της Εθνικής. Είναι μια έκταση 600 στρεμμάτων, από τον οποίον ο δήμος πήρε μόλις τα 96. Αν και η παράλια έκταση, που ανήκε στον ΟΛΠ, ήταν 100 στρέμματα. Αυτά τα στρέμματα είχε ειπωθεί ότι θα δίδονταν στον δήμο. Τελικά δόθηκαν τέσσερα στρέμματα λιγότερα. Γιατί; Όμως τόσο ο δήμος όσο και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν σηκώσει πολύ τον πήχη. Και απαιτούν να τους παραχωρηθεί ολόκληρη η έκταση. Με πρώτη και καλύτερη εκείνη της Εθνικής, που περιλαμβάνει και τα διατηρητέα κτίρια των Λιπασμάτων και του Γυαλάδικου, τα οποία ρημάζουν.

***

• Στη Βουλή έφεραν το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η στήλη την περασμένη Κυριακή και αφορούσε τη δυσοσμία στη Βʼ Πειραιά οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώπης και Λιάνα Κανέλλη. Όπως αναφέρουν σε σχετική ερώτησή τους, η περιοχή του ευρύτερου Πειραιά, και ιδιαίτερα η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα, δέχεται τις τελευταίες μέρες ένα κύμα δυσοσμίας που έχει προκαλέσει την ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων, που δεν ξέρουν τι αναπνέουν. Οι τέσσερις βουλευτές ερωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η δυσοσμία και αν είναι βλαπτική για την υγεία των κατοίκων.

• Όπως είχαμε γράψει και την περασμένη Κυριακή, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου της υποθαλάσσιας ζεύξης Περάματος – Σαλαμίνας. Μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες θα αναδειχθεί η μειοδότρια κοινοπραξία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, με αντισταθμιστικό όφελος την εκμετάλλευσή του για 30 χρόνια. Για το έργο έχουν καταθέσει προσφορές τρεις κοινοπραξίες, με προσφορές που κυμαίνονται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Οι κοινοπραξίες αυτές είναι η ΜΕΤΚΑ, η TERNA και η Vinci Concessions – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

• Τελικά φαίνεται ότι οι πιέσεις και οι παραστάσεις του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την επίσπευση των εργασιών για το Μετρό έπιασαν τόπο. Έτσι το υπουργείο Υποδομών δέσμευσε 329 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2019 να λειτουργήσουν οι σταθμοί Αγία Βαρβάρα – Κορυδαλλός – Νίκαια, μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου τα Μανιάτικα και το Δημοτικό Θέατρο και μέσα στο 2020 το λιμάνι, που θα σημάνει και την ολοκλήρωση του έργου.

• Καλά νέα για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Ο δικηγορικός σύλλογος, που έχει αναλάβει τις ενέργειες για να διαπιστωθεί αν το κτίριο της Ραλλείου έχει τη στατική επάρκεια για να φιλοξενήσει τα Δικαστήρια, ενημερώθηκε από το ΕΜΠ, στο οποίο έχει αναθέσει τη σχετική έρευνα, ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχει το πόρισμα, το οποίο -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- θα είναι θετικό. Θα αναφέρει, όπως λένε πληροφορίες, ότι το κτίριο διαθέτει την απαιτούμενη στατική επάρκεια. Η συνέχεια θα είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης από τον δήμο για 49 χρόνια προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αντάλλαγμα φυσικά τη διαμόρφωση του κτιρίου σε Δικαστικό Μέγαρο. Ήδη το ΤΑΧΔΙΚ έχει γνωστοποιήσει ότι δέχεται να δεσμεύσει 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τέσσερα χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διαμόρφωση.

• Ξεκίνησε στο Πασαλιμάνι και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου η Έκθεση Βιβλίου, ένας επιτυχημένος θεσμός ο οποίος γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στον Πειραιά. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 7 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα. Τα βράδια του καλοκαιριού το Πασαλιμάνι είναι μαγευτικό. Όσοι λοιπόν το επιλέξετε για τη βόλτα σας, συνδυάστε τη και με την αγορά ενός βιβλίου. Δεν θα χάσετε…

• Το Τμήμα Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού διοργανώνει τη μεθεπόμενη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Ένα νοσταλγικό σεργιάνι από το Παλαιό στο Νέο Φάληρο». Πρόκειται για μια παράσταση με θεατρικά δρώμενα και τραγούδια που θα μας μεταφέρει στην εποχή του μπεν-μιξτ, στο θρυλικό «ΑΚΤΑΙΟΝ», στην ξακουστή ΤΑΡΑΝΤΕΛΑ, στον Σμυρνομαχαλά, τους κουλουριώτες καϊκτσήδες, τον Αττίκ, κ.λπ. Όσοι θέλετε να ξαναζήσετε αυτές τις στιγμές, μη χάσετε αυτό το ταξίδι…


Σχολιάστε εδώ