Κάνʼ το, Αλέξη, όπως ο Μακρόν

Μεταξύ των μέτρων που εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος οργανικός νόμος που υπόσχεται μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο στη χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των βουλευτών και των γερουσιαστών, που μεταξύ άλλων τους απαγορεύει να προσλαμβάνουν συγγενείς τους σε θέσεις βοηθών. Θεσπίζει, επίσης, αυστηρό πλαίσιο για τις σχέσεις τους με ιδιωτικές εταιρείες, ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους. Εδώ, δυστυχώς, τίποτε δεν απαγορεύεται, πέραν του ότι έχουν… στρατιά συμβούλων, συνεργατών και αστυνομικών. Συγκεκριμένα, κάθε βουλευτής δικαιούται τέσσερις συνεργάτες, οι οποίοι πρέπει να είναι αποσπασμένοι από το Δημόσιο. Μπορεί, όμως, και να αποσπάσει τρεις δημοσίους υπαλλήλους στο γραφείο του και να προσλάβει άλλον έναν ως μετακλητό υπάλληλο, που θα μισθοδοτείται από τη Βουλή.

Πολλοί από τους βουλευτές προτιμούν να αποσπούν στο γραφείο τους τρεις δημοσίους υπαλλήλους και να προσλαμβάνουν συνήθως ως μετακλητό ένα συγγενικό τους πρόσωπο. Μάλιστα, στο παρελθόν είχε προκληθεί θόρυβος από τις αποκαλύψεις στοιχείων για τέκνα βουλευτών που είχαν προσληφθεί ως μετακλητοί, αφού τότε υπήρχε η δυνατότητα να προσληφθούν στο Δημόσιο μετά τη συμπλήρωση διετούς προϋπηρεσίας. Μετά τον θόρυβο αυτό, η διάταξη καταργήθηκε και οι μετακλητοί απολύονται υποχρεωτικά.

Ο συνολικός αριθμός των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων και των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών ανέρχεται σε 1.200!

Και συνοδοί ασφαλείας

Κάθε βουλευτής δικαιούται να αποσπάσει στο γραφείο του έναν αστυνομικό ως συνοδό. Η διάταξη θεσπίστηκε γιατί αρκετοί πολιτικοί θεωρούνται υποψήφιοι στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων. Για τους νέους βουλευτές, όμως, αλλά και για τους περισσότερους από τους παλαιότερους ο αστυνομικός που αποσπάται από την ΕΛΑΣ μετατρέπεται από συνοδός ασφαλείας σε απλό οδηγό ή αγγελιοφόρο και καμιά φορά σε… παιδί του σούπερ μάρκετ!

Δωρεάν κινητό, αυτοκίνητο, ξενοδοχείο και άλλα πολλά

Ακόμη, οι βουλευτές δικαιούνται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ), αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με leasing), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετʼ επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Έχουν, επίσης, τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες.


Σχολιάστε εδώ