Επί του πιεστηρίου

***

Αμ, η άλλη τεράστια τραγωδία με το λαμπάδιασμα από τη μια στιγμή στην άλλη του 27ώροφου πύργου στο Λονδίνο, όπου οι νεκροί, οι καμένοι ζωντανοί, είναι πολύ περισσότεροι από τους 50 που υπολογίζουν… Τεράστιες είναι οι ευθύνες εκείνων που κατασκεύασαν τον πύργο. Είναι απίστευτο το ότι δεν είχαν προβλέψει διεξόδους ασφαλούς διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς. Και αθώοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τα σφάλματα των κατασκευαστών. Όμως και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ευθύνες.

Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι πολύ κακότυχη. Είναι η τρίτη τραγωδία που ζει η χώρα της. Η πρώτη ήταν στο Μάντσεστερ με εκατοντάδες θύματα, ακολούθησε η τραγωδία στη Γέφυρα του Τάμεση με νέες ανθρώπινες απώλειες και τρίτωσε με τη φωτιά στον πύργο. Κανένα ευχέλαιο θα πρέπει να κάνει η κυρία Μέι.

***

Ρέντα έχουν οι γυναίκες της Δικαιοσύνης. Έχουν εκτοπίσει τους άνδρες συναδέλφους τους. Γυναίκα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κυρία Βασιλική Θάνου, η οποία αποχωρεί μέσα στο 2017 λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Γυναίκα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κυρία Ξένη Δημητρίου. Γυναίκα επελέγη και ως επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων, η κυρία Μαριάννα Ψαρουδάκη, Εισαγγελέας Εφετών, άριστη νομικός, η οποία διαδέχεται τον Παναγιώτη Αθανασίου. Καλή και αποδοτική θητεία. Η Δικαιοσύνη το έχει ανάγκη.

***

Πόσο λέτε να είναι το κόστος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας; Τίποτε ψιλά; Χάσατε. Στα 700 (ολογράφως επτακόσια) δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με τον πολύ γνωστό ακαδημαϊκό, πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Χρήστο Ζερεφό, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο «Βήμα». Στην περίπτωση προσαρμογής κατέρχεται στα 400 δισ. ευρώ, παραπάνω δηλαδή από το χρέος!

***

Όπου φύγει φύγει από την Τουρκία, που ζει την αποθέωση της Δημοκρατίας και τα δικαστήρια δεν προλαβαίνουν να βάζουν ποινές για ψύλλου πήδημα, 20 και 30 χρόνια φυλακή γιατί μετείχαν –έτσι λένε, χωρίς αποδείξεις– στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Σουλτάνου. Οι τούρκοι εκατομμυριούχοι μεταναστεύουν όπου μπορούν να βρουν ασφάλεια. Μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους 6.000.

***

Έφυγε πλήρης ημερών ο επίτιμος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Μίρκος, με μια λαμπρή διαδρομή, απόλυτα αψεγάδιαστη. Και με την Εθνική να γίνεται η μεγάλη φίλη. Στην οικογένειά του τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας.

***

«Μετωπικό Πρόγραμμα Δι-εξόδου από την Κρίση» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψαν οι Δημήτρης Καλτσώνης, Θεόδωρος Μαριόλης και Κώστας Παπουλής, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κοροντζής. Η παρουσίασή του θα γίνει τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στην «Αλκυονίδα» και έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον με βάση αυτά που ζούμε επτά χρόνια τώρα.


Σχολιάστε εδώ