Αυτό κι αν είναι επιτυχία μας…

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και εξηγώντας τη θέση του για κατʼ αρχήν έγκριση του ελληνικού προγράμματος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αντίστοιχο πρόγραμμα είχαν υπογράψει τη δεκαετία του ʼ80 χώρες της Αφρικής και η τότε Γιουγκοσλαβία». Προσέθετε ακόμη ότι αυτού του είδους το πρόγραμμα είχε καιρό να χρησιμοποιηθεί, καθώς μετά το ʼ80 «περιήλθε σε αχρησία, αφού δεν χρειαζόταν πλέον»! Με ευθύ και άμεσο τρόπο συνέδεε την Ελλάδα και τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας με την αντίστοιχη που βρίσκονταν χώρες της Αφρικής τρεις δεκαετίες πριν. Σύνδεση που προκαλεί σοκ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Για την… Ιστορία, στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει επί λέξει: «Συνολικά (σ.σ.: Η κατʼ αρχήν έγκριση) χρησιμοποιήθηκε 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στη δεκαετία του 1980 ως καταλύτης για τη χρηματοδότηση ή την ελάφρυνση του χρέους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υποστηρίζονταν από το ΔΝΤ στις ακόλουθες χώρες: Στο Σουδάν, στο Εκουαδόρ, στο Ζαΐρ, στη Μαδαγασκάρη, στην Τζαμάικα, στη Ζάμπια, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στην Κένυα, στη Σομαλία, στη Χιλή, στη Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, στην Αργεντινή, στη Γιουγκοσλαβία και στη Βραζιλία (στο Σουδάν, στο Ζαΐρ και στην Ακτή του Ελεφαντοστού η διαδικασία χρησιμοποιήθηκε δύο φορές σε κάθε χώρα). Με την πάροδο του χρόνου, η ΚΑΕ (Κατʼ αρχήν Έγκριση) περιήλθε σε αχρησία γιατί δεν χρειαζόταν».

Η προκλητική (προσβλητική) για τη χώρα μας τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε σε μια στιγμή που στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν ότι μεταξύ των θετικών της συμφωνίας είναι και το ότι το Ταμείο θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος. Χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη ότι την ίδια στιγμή παραλληλίζει την Ελλάδα με χώρες του Τρίτου Κόσμου.


Σχολιάστε εδώ