Αν δεν συνεργαστούν όλοι πιο αποτελεσματικά, δεν πρόκειται να γίνει Κτηματολόγιο

Το μεγάλο ζητούμενο εδώ και δεκαετίες είναι η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, αντί να είναι δεδομένο, είναι ζητούμενο. Δασικές υπηρεσίες εναντίον του Κτηματολογίου, συμβολαιογράφοι εναντίον τοπογράφων, υποθηκοφύλακες εναντίον υπαλλήλων τους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και η πολυδαίδαλη νομοθεσία, η έλλειψη οργάνωσης, η έλλειψη συντονισμού και ενιαίας και μακροχρόνιας στρατηγικής από τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις.

Ο ένας υπουργός ήθελε να ξεκινήσει το Κτηματολόγιο από διάφορες περιοχές (πιλοτικά), διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα. Ο επόμενος άλλαξε τον σχεδιασμό και προχώρησε στην κτηματογράφηση των αστικών κέντρων. Η διάδοχός του μετέφερε στο Κτηματολόγιο την αρμοδιότητα των δασικών χαρτών, την οποία οι επόμενη κυβέρνηση επέστρεψε στις δασικές υπηρεσίες. Ενδιάμεσα, προ τετραετίας, καταργήθηκε ο κρατικός φορέας Κτηματολογίου και χαρτογραφήσεων, μετονομάστηκε η εταιρεία, κάτι που σε λίγους μήνες θα ανατραπεί πάλι.

Όλα αυτά προκαλούν σύγχυση στους πολίτες, τους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους. Σύγχυση η οποία έχει επιπτώσεις στην ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη, στην οικονομική βιωσιμότητα του έργου και στην επιτυχή ολοκλήρωσή του.

***

Επικίνδυνες… αναφορές

Όπως γράψαμε, μετά τη διαρροή του σχεδίου νόμου για τον νέο οργανισμό Κτηματολογίου, άρχισε (έστω και άτυπα) η δημόσια διαβούλευση για την κρίσιμη (και χρήσιμη) αυτή μεταρρύθμιση. Για παράδειγμα, διατελέσας πρόεδρος του Κτηματολογίου θεωρεί «πολύ επικίνδυνη» την αναφορά ότι «από 1η Ιανουαρίου 2018, και κατά το μεθεπόμενο οικονομικό έτος εκάστης διαχειριστικής χρήσης, το τυχόν αδιάθετο ποσό του αποθεματικού, το οποίο έχει παραμείνει στον οργανισμό, αποδίδεται στον κρατικό προϋπολογισμό». Με απλά λόγια, τα χρήματα που έχουν δώσει οι πολίτες για τον σκοπό (και μόνο) της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και αποτελούν τα αποθεματικά του θα μπορούν να δοθούν και για άλλους σκοπούς.

***

Όλοι μαζί… χώρια

Εν όψει της συγχώνευσης, αντί να λειτουργούν όλοι οι μελλοντικοί συνάδελφοι (αφού σε λίγους μήνες θα βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη), πολλές φορές επικρατεί διχόνοια, μισαλλοδοξία και λογική ζούγκλας. Πρόσφατο παράδειγμα οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, οι οποίοι διαπραγματευόμενοι για την (τελευταία) συλλογική σύμβαση εργασίας με τους υπαλλήλους των υποθηκοφυλακείων. Στο παρά πέντε, κι ενώ είχαν δεχθεί τους όρους αμοιβής και εργασίας, ανέκρουσαν πρύμναν, δηλώνοντας ότι (πριν από μία ημέρα) είχαν συμφωνήσει… εκ παραδρομής. Αντί να συνεργάζονται όλοι μαζί, προκειμένου να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας και να οργανωθεί σωστά η νέα κατάσταση, βάλλουν εναντίον των εργαζομένων, που οι ίδιοι προσέλαβαν. Άβυσσος…

***

Ετεροχρονισμένες προειδοποιήσεις

Γράφει η Τέτη Ηγουμενίδη στη «Ναυτεμπορική»: «Τον κώδωνα του κινδύνου για το έργο του Κτηματολογίου κρούει στην κυβέρνηση η παράθεση στοιχείων στο πρωθυπουργικό γραφείο, βάσει των οποίων ο εν εξελίξει διαγωνισμός του Κτηματολογίου δεν λαμβάνει υπʼ όψιν του ουσιαστικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εκτέλεση του έργου (π.χ. η σύνδεσή του με το έντυπο Ε9) και τη μείωση του κόστους του». Εμείς θα προσθέσουμε ότι όλα αυτά πρέπει να βγαίνουν στο φως, αντί να υπάρχουν αόριστα non paper. Με την ευκαιρία, γιατί -μισό μήνα τώρα- δεν ανακοινώθηκε επίσημα η παραίτηση του αντιπροέδρου του Κτηματολογίου; Δεν θα αντικατασταθεί;


Σχολιάστε εδώ