Έρχονται διακανονισμοί χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Αιτία η πολιτική των Μνημονίων, τα υψηλά ποσοστά εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου και ο λάθος τρόπος αντιμετώπισης των αποκαλούμενων «μπλοκάκηδων», αρκετοί εκ των οποίων έκλεισαν τα βιβλία τους στην εφορία. Η ανάγκη εισπραξιμότητας στον ΕΦΚΑ αναγκάζει την κυβέρνηση -εάν οι «θεσμοί» και ο Σόιμπλε το επιτρέψουν- σε μια σειρά διακανονισμών, που υπολογίζεται να ξεκινήσουν σε δύο με τρεις μήνες από τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες θα ανοίξει η ρύθμιση των 120 δόσεων, για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών έως και τις 31/12/2016 των αυτοαπασχολούμενων – ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Οι οφειλές που θα προκύψουν από 1/1/2017, δηλαδή αυτές στον ΕΦΚΑ, θα εξαιρεθούν, βάσει έγκυρων πληροφοριών, από τις 120 δόσεις και θα εξοφλούνται με την πάγια ρύθμιση του ν. 4152/2013, των 12 δόσεων.

Με βάση το πλάνο της κυβέρνησης, από τις αρχές Αυγούστου του 2017 θα είναι σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων διακανονισμού των οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία (πρώην ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ). Επίσης, ετοιμάζονται ρυθμίσεις τους επόμενους μήνες, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τους εργοδότες και αυτοαπασχολουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη έως 20.000 ευρώ μέχρι και τις 31/12/2016.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι στην πάγια ρύθμιση, ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε οφειλέτης -εργοδότης, ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος- που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής του, εάν είναι παλιά ή νέα (από 1/1/2017) αλλά και του εισοδήματος, μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων με τις όποιες προϋποθέσεις απαιτεί ο νόμος.

Βέβαια, είμαστε σε αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί το τοπίο των νέων ρυθμίσεων, αφού όλα στη χώρα μας -πλέον- περνούν από το βλέμμα του Σόιμπλε.


Σχολιάστε εδώ