Ώρα του Σίσι…

Όπως θετικό είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν μόνιμο συνήγορο της Αίγυπτου στην ΕΕ, ακόμη και όταν, μερικές φορές δικαιολογημένα, ασκείται έντονη κριτική για τη μεταχείριση των αντιπάλων του Προέδρου Σίσι.

Όμως οι καλές σχέσεις με την Αίγυπτο θα πρέπει κάποια στιγμή να έχουν κάποιο χειροπιαστό για τη χώρα όφελος. Ειδικά η Αίγυπτος μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή ενός πολύ δυσάρεστου status quo που έχει επιβάλει η Τουρκία στη Μεσόγειο, εμποδίζοντας την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Συνεπώς, πολύ θετικές οι εξυπηρετήσεις που προσφέρει η Αθήνα στο Κάιρο, και μάλιστα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά τώρα πρέπει και ο Πρόεδρος Σίσι να αποδείξει τη φιλία αυτή, δίνοντας το πράσινο φως για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου…

***

Όλα μάς πάνε μια χαρά…

Μια δυσάρεστη εξέλιξη, που πιθανόν σηματοδοτεί και το τέλος της αυτόνομης παρουσίας της ελληνικής μειονότητας στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας, είναι η προσχώρηση του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος για να εξασφαλίσει την εκλογή του.

• Ακόμη και οι ελάχιστοι Βορειοηπειρώτες που τα τελευταία χρόνια κινητοποιούνταν και μετέβαιναν στην Αλβανία για να ψηφίσουν το ΚΕΑΔ τώρα χάνουν και αυτό το κίνητρο και πλέον, σταδιακά χάνουν τον δεσμό που τους κράταγε σε επαφή και με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους στην πατρίδα τους. Έτσι, με τη μείωση, που αναμένεται να είναι δραματική, των Βορειοηπειρωτών που θα μεταβούν στην Αλβανία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, συρρικνώνεται και η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασής τους κυρίως για την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους, που βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο των εθνικιστικών πολιτικών, που αποτελούν τον πυρήνα και των δύο μεγάλων κομμάτων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα και του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπάσα.

• Όσο για το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος στον Αυλώνα, στο οποίο τοποθέτησαν τον κ. Ντούλε, η εικόνα είναι ακόμη πιο δυσάρεστη για τον ίδιο και την ελληνική μειονότητα. Οι υπεύθυνοι του ΔΚ συμπεριέλαβαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, στην πέμπτη θέση (δύο θέσεις κάτω από τον κ. Ντούλε), τον γνωστό Τσάμη Ντάσαμιρ Ταχίρι.

• Ο κ. Ντούλες είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Έντι Ράμα, στον οποίο συμμετείχε στην πρώτη φάση της θητείας του αλβανού πρωθυπουργού, επειδή συνεργάσθηκε με το… κόμμα των Τσάμηδων…

• Είναι και αυτός ένας τρόπος που επιστρατεύεται από το ΔΚ ώστε να ταπεινωθεί ο εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας, αφού πλέον η επανεκλογή του κ. Ντούλε αφέθηκε στα χέρια των αλβανών πολιτών.

Αλλάζουν ρότα τα Σκόπια…

Με τα Σκόπια το παιγνίδι θα δυσκολέψει πολύ τις επόμενες εβδομάδες. Καθώς η κατάσταση ομαλοποιείται, θα τεθεί το ερώτημα για επανεξέταση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η μεγάλη παγίδα είναι μία: Ο νέος σκοπιανός πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ είναι έτοιμος να κάνει αυτό που δεν έκανε εδώ και δέκα χρόνια ο Γκρούεφσκι, διευκολύνοντας τους ελληνικούς χειρισμούς.. Ο κ. Ζάεφ είναι έτοιμος να αποδεχθεί την ένταξη της χώρας του έστω και με το προσωρινό όνομα (ΠΓΔΜ)… και έτσι οι πιέσεις θα περάσουν κατευθείαν στην Αθήνα…

• Η αντιπαράθεση -ακόμη και σε δύσκολες στιγμές- όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις γειτονικών χωρών θα πρέπει να μένει εντός ορίων ευπρέπειας ειδικά όταν αφορά μέλη κυβερνήσεων, ακόμη περισσότερο όταν αφορά γυναίκες υπουργούς.

• Η αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ του Π. Καμμένου και της αλβανίδας ομολόγου του Μίμι Κοδέλι, μετά τις δηλώσεις του έλληνα υπουργού στα ελληνοαλβανικά σύνορα και την εμφάνισή του με μπουφάν παραλλαγής, είναι γνωστή. Αμέσως μετά ακολούθησε δημοσίευμα σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα, σύμφωνα με το οποίο η κ. Κοδέλι, πριν γίνει υπουργός -και μιλάμε για αρκετά χρόνια πριν-, είχε εργασθεί στην Ελλάδα ως χορεύτρια σε νυχτερινά κέντρα. Και μάλιστα τα δημοσιεύματα συνοδεύθηκαν και από φωτογραφίες με άσχετες στριπτιζέζ για να γίνουν ακόμη πιο πειστικά. Δεν γνωρίζω το παρελθόν της κ. Κοδέλι, ούτε εάν δούλεψε στην Ελλάδα και σε νυχτερινά μαγαζιά, σίγουρα όμως δεν μπορεί να είναι αυτή η απάντηση (ειδικά μάλιστα εάν πρόκειται και περί ψευδούς πληροφορίας) στις θέσεις που διατυπώνει και οι οποίες πρέπει να απαντηθούν πολιτικά.

• Τελικά, όπως μάθαμε, η κ. Κοδέλι θα κινηθεί δικαστικά -μέσω δικηγορικού γραφείου των Αθηνών- εναντίον των ιστοσελίδων που δημοσίευσαν την πληροφορία για το «αμαρτωλό» παρελθόν της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πληροφορία που δημοσιεύθηκε στις ελληνικές ιστοσελίδες είναι ακριβής και δεν έπεσαν θύματα δικτύου επικίνδυνης παραπληροφόρησης, που, πάντως, κάθε άλλο πάρα δίνει απαντήσεις στον αλβανικό εθνικισμό.

• Και, δόξα τω Θεώ, λόγοι για αντιπαράθεση με την Αλβανία υπάρχουν πολλοί. Αν και το εύλογο ερώτημα αφορά τη σκοπιμότητα, τελικά, της συνάντησης Τσίπρα – Ράμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ράμα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, έβαλε όρο στον κ. Τσίπρα για να επισκεφθεί την Αθήνα την Άρση του Εμπολέμου και λίγο πολύ έθεσε και θέμα αρβανίτικης μειονότητας…

• Κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. Ξαφνικά πολλοί Κωνσταντινουπολίτες βρήκαν στο e-mail τους πρόσκληση από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Αθήνα για συναυλία την οποία συνδιοργάνωνε για τις 3 Ιουνίου με το Κοσμέτειο Ίδρυμα.

• Τα ερωτήματα είναι πολλά: Ποιος πήρε την απόφαση, ειδικά μάλιστα αυτήν την περίοδο, για συνδιοργάνωση εκδηλώσεων του τουρκικού προξενείου με ένα ίδρυμα, του οποίου ο ιδρυτής μάλιστα Κίμων Κοσμέτος ήταν απελαθείς από το τουρκικό καθεστώς;

Ποιος έδωσε την άδεια για την εκδήλωση αυτή, σε ένα κτίριο το οποίο, όπως μαθαίνουμε, ανήκει στον Ελληνικό Στρατό;

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είχε εμπλοκή στη συνδιοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης ο πρόεδρος των Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, ο οποίος έχει σχέση με το Κοσμέτειο Ίδρυμα.

Και το πιο σημαντικό: Ποιος έδωσε στο τουρκικό προξενείο τη λίστα με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Κωνσταντινουπολιτών ώστε να στείλει προσκλήσεις;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που, πέραν των ποινικών ευθυνών που υπάρχουν, καθώς αφορά προσωπικά δεδομένα, εγείρει και σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας για έλληνες ομογενείς, οι οποίοι βρίσκονται έτσι εκτεθειμένοι στον εκπρόσωπο του τουρκικού κράτους (και παρακράτους) στην Αθήνα.

Και, εντέλει, όποιος ομογενής θέλει, είτε ως εκπρόσωπος σωματείου είτε ως άτομο, να συναγελάζεται με το τουρκικό προξενείο και να προσκαλεί τον κάθε τούρκο υπουργό που έρχεται στην Ελλάδα σε δείπνα στο Παλαιό Φάληρο, ας το κάνει, αν το επιτρέπει η συνείδησή του. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό από το να γίνεται όχημα για την προσέγγιση των υπολοίπων ομογενών από το τουρκικό προξενείο.

• Ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλος, όπως πάνε τα πράγματα, θα συμπληρώσει και δεύτερη θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως φαίνεται, η αδυναμία εύρεσης κατάλληλου αντικαταστάτη κρατάει δεμένο τον κ. Παρασκευόπουλο στην Ακαδημίας 1, παρά την επιθυμία του να αποσυρθεί…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ