Ώρα να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας

Απευθύνθηκε δε προσωπικά προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, καλώντας τον να τηρήσει τις υποσχέσεις του έναντι της χώρας μας, ενώ του άσκησε κριτική για την ως τώρα στάση του αλλά και για ορισμένες απόψεις που εξέφρασε στο παρελθόν για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Πρ. Παυλόπουλος είχε αρκετές ευκαιρίες προκειμένου να θέσει επί τάπητος το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων και να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων και των Γερμανών, την ανάγκη να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη απέναντι στη χώρα μας. Κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αναμένει την αλληλεγγύη των εταίρων της και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων». Πρόκειται, όπως σημείωσε, για αυτονόητη μεταξύ εταίρων συμπεριφορά αλληλεγγύης, που δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολικής αξίωσης. Σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό της χώρας, ενώ πολλές ήταν οι αναφορές του στον υπουργό Οικονομικών. «Ο κ. Σόιμπλε και το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Καθώς κι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, ψηφίζοντας τις μειώσεις συντάξεων και το χαμηλότερο αφορολόγητο που ζήτησαν οι πιστωτές», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt». Κάλεσε δε τον γερμανό υπουργό να μην επηρεαστεί στην απόφασή του από τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα, διότι -όπως επισήμανε- «εδώ διακυβεύεται κάτι μεγαλύτερο, το ζήτημα είναι η Ευρώπη».

Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι Άνγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε έχουν κάνει τόσα πολλά για τη Γερμανία, ώστε δεν πιστεύει ότι οι Γερμανοί θα εξαρτήσουν την ψήφο τους στις εκλογές από το εάν η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους ή όχι. «Πιστεύω στη σοφία του γερμανικού λαού», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να ενημερώσει καλύτερα τους γερμανούς ψηφοφόρους ότι «οι θυσίες των Ελλήνων έχουν υπάρξει απερίγραπτα μεγάλες» και πως «η Γερμανία δεν έχει χάσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ». Μιλώντας στο Spiegel Online, χαρακτήρισε εσφαλμένη την άποψη που πρόσφατα εξέφρασε ο Β. Σόιμπλε ότι τα βάρη στην Ελλάδα τα επωμίζονται οι αδύναμοι, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι ισχυροί, όπως οι εφοπλιστές. Απέδωσε δε την άποψή του αυτή στο ότι δεν έχει πλήρη εικόνα για τον ρόλο, την παράδοση και την οικονομική συμβολή των εφοπλιστών στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ