Τρίτοι στη διαφθορά, με ρεκόρ 81%!
Στην έρευνα που έκανε η Ernst & Young για θέματα απάτης και διαφθοράς, το 81% των στελεχών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα. Και να ήταν μόνο αυτό… Ένα στα πέντε στελέχη αναφέρει ότι έχει δεχτεί πιέσεις για να μην αναφέρει ποιος λάδωσε ποιον…
Η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Αφρικής και κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση ως προς το ποσοστό διαφθοράς, μετά την Ουκρανία και την Κύπρο. Ακολουθούν η Κένυα (79%), η Ινδία (78%), η Αίγυπτος (75%) και η Νιγηρία (73%).
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την Κύπρο έπονται η Σλοβακία (81%), η Κροατία (79%) και η Ουγγαρία (78%). Στη γειτονιά μας, η Βουλγαρία με 68% και η Τουρκία με 67% είναι αρκετά πιο κάτω από την Ελλάδα, ενώ η Ρουμανία με 31% κινείται σε δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι στην ενδιάμεση έρευνα που είχε γίνει το 2014 το ποσοστό για τη διαφθορά στην Ελλάδα ήταν 71%, το 2015 ήταν 69%, το δε 2016 ήταν χαμηλότερο, στο 62%, που σημαίνει ότι επί Μνημονίων θέριεψε η διαφθορά, ότι το… έδαφος και το… κλίμα ήταν πιο… πρόσφορα και αποδοτικά…
Έτοιμοι να λαδώσουν…
Το 77% των μελών διοικητικών συμβουλίων και των ανώτερων διευθυντικών στελεχών δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμο να δικαιολογήσει κάποια μορφή ανήθικης συμπεριφοράς για να βοηθήσει μια επιχείρηση να επιβιώσει!
Και ένα στα τρία ανώτερα διευθυντικά στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων δηλώνει πρόθυμο να δωροδοκήσει με μετρητά για να εξασφαλίσει ή να διατηρήσει μια εμπορική συμφωνία που θα βοηθήσει την επιχείρησή του να επιβιώσει.
Στην ίδια ερώτηση, ένα 29% των ελλήνων συμμετεχόντων ασπάστηκε αυτή την άποψη, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο. Τέλος, ένα συντριπτικό 72% στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν θα επέλεγε την παραίτηση για ζητήματα ηθικής.