Σε… γιάφκες μαζεύονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τα τελευταία 24ωρα μάλιστα πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (το «Π» έχει αναφερθεί αναλυτικά στις συναντήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος), όπου άνοιξε και το θέμα του ανασχηματισμού.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήθηκε ο αριθμός των βουλευτών που συνήθως συμμετείχαν και στους νεοφερμένους συγκαταλέγονται και βουλευτές που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι πρωτοβουλίες αυτές αρχικά ξεκίνησαν από βουλευτές και στελέχη που βρέθηκαν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση έφτασε και στην αναγκαιότητα ενός άμεσου ανασχηματισμού, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να τρέξει μια σειρά από σοβαρά θέματα που δεν σχετίζονται ευθέως με τη διαπραγμάτευση, αφορούν όμως σημαντικά κοινωνικά θέματα και τομείς της καθημερινότητας του πολίτη.

«Είναι θέμα του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός, όμως την αναγκαιότητά του μπορούμε τουλάχιστον να τη διαπιστώσουμε και να την επισημάνουμε», σημειώνουν βουλευτές που μετείχαν και στην τελευταία συνάντηση. Σημείωναν ακόμα πως «θα κριθούμε και για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αλλά και για το πώς αντιμετωπίσαμε και χειριστήκαμε σημαντικά θέματα της καθημερινότητας του πολίτη και κοινωνικά ζητήματα».

Όπως εξηγούσαν, η αναγκαιότητα αλλαγών στην κυβέρνηση προκύπτει και από το γεγονός ότι αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη εξαντλούνται σε γενικόλογες δηλώσεις και συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση και αφήνουν πίσω την παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Επίσης σημειώνουν πως ενώ υπολειτουργούν οι κεντρικοί μηχανισμοί και της κυβέρνησης και του κόμματος, ωστόσο είναι σε πλήρη λειτουργία προσωπικοί μηχανισμοί κεντρικών στελεχών και υπουργών, που παραλύουν κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης.

Όπως έχει ήδη γράψει το «Π», οι βουλευτές σε συναντήσεις τους θέτουν τα εξής θέματα:

– Την άμεση διεξαγωγή του καταστατικού συνεδρίου του κόμματος, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο, ώστε να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και η στροφή του προς την Κεντροαριστερά.

– Να υπάρξουν κατʼ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με βουλευτές, ώστε, αφιλτράριστα και χωρίς μεσολαβήσεις, να εκτεθούν όλα τα προβλήματα και να γίνει ουσιαστικός διάλογος.

– Να περιοριστεί η λειτουργία ανεξέλεγκτων προσωπικών μηχανισμών διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων.

– Να υπάρξει στροφή και πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.

Μεγάλη γκρίνια και πολλές αιχμές υπήρξαν και στην τελευταία ενημέρωση / «μασάζ» που επιχείρησαν να κάνουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παραμονή της συζήτησης και ψήφισης των τελευταίων προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Πολλοί βουλευτές, εμμέσως πλην σαφώς, αμφισβήτησαν τους χειρισμούς που έγιναν και την τακτική που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις αλλά και στον τρόπο που άνοιξε στο εσωτερικό το όλο θέμα η κυβέρνηση. Έκαναν μάλιστα λόγο για «επικοινωνιακή φούσκα», αναφερόμενοι στον τρόπο που χειρίστηκε κεντρικά η κυβέρνηση το ζήτημα του χρέους, τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και το ναυάγιο του Eurogroup.

Ορισμένοι βουλευτές μάλιστα, απευθυνόμενοι προς τον κ. Τσακαλώτο, επεσήμαναν ότι η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά ειδικά στο ζήτημα του χρέους αλλά και όσον αφορά την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης άσκησαν κριτική και για το γεγονός ότι οι υπουργοί τους ενημερώνουν στο παραπέντε και πάντα λίγο πριν από την ψήφιση κρίσιμων διατάξεων, ενώ δεν έλειψε και η κριτική για το γεγονός ότι επιλέχθηκε τα τελευταία προαπαιτούμενα να έρθουν στη Βουλή με τη μορφή τροπολογιών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επεσήμανε προς τους βουλευτές πως αυτό που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι μια διατύπωση ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ τόνισε ότι «ίσως άξιζε η καθυστέρηση και το γεγονός πως δεν έκλεισε η συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μάιου, γιατί πιθανότατα τώρα θα πάρουμε κάτι αρκετά πιο βελτιωμένο».

Εμφανίστηκε, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος προβληματισμένος για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε πως το όλο κλίμα που θα δημιουργηθεί στο επικείμενο Eurogroup θα λειτουργήσει υπέρ των αγορών.


Σχολιάστε εδώ