Σε απόγνωση από τους φόρους και τις εισφορές

Το μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων προέρχεται από τις εισφορές στον ΕΦΚΑ, που για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα εκτινάσσεται ακόμη και σε τριπλάσια ποσά από αυτά που πλήρωναν έως το 2016. Σχετικό παράδειγμα, που αναφέρεται πρόσφατα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», παρουσιάζει μια ΟΕ, με δύο μέλη και κέρδη (έσοδα μείον έξοδα) 30.119 ευρώ το 2016, η οποία καλείται να πληρώσει το 60,4% σε φόρους και εισφορές το 2017. Το κάθε μέλος, με μηνιαίο εισόδημα 1.250 ευρώ, καταλήγει να πληρώνει τα 755 ευρώ σε φόρους και εισφορές και να του μένουν 495 ευρώ καθαρά τον μήνα για την κάλυψη των αναγκών του.

Το εξώδικο των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ

Πρόσφατα, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας διαμαρτυρήθηκαν με εξώδικο προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Και αυτό διότι για πέντε μήνες:

α) Δεν έχουν αφαιρεθεί, για όλα τα μέλη τους, τα προκαταβληθέντα και αποδοθέντα ποσά εκ των γραμματίων προείσπραξης από τις καταβλητέες εισφορές, όπως αυτές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ.

β) Δεν έχει αποσαφηνιστεί εγγράφως ότι τα τυχόν επιπλέον των οφειλομένων καταβαλλόμενα ποσά, κατʼ εφαρμογή της παρ. 11 του άρθρου 39 ν. 4387/2016, θα καταφερθούν ως πιστωτικό υπόλοιπο κατά το προσεχές έτος.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζητεί να αντιμετωπισθούν αμελλητί οι ως άνω εκκρεμότητες και δηλώνει ότι διαφορετικά θα ασκηθεί κάθε προβλεπόμενο ένδικο βοήθημα ή μέσο και θα επιδιωχθεί η ποινική δίωξη όσων υπέχουν ποινική ευθύνη. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πληροφορηθεί για την πορεία της επίλυσης του θέματος. Ενδεχομένως, οι δικηγορικοί σύλλογοι να έχουν λάβει κάποια απάντηση, γραπτή ή προφορική.

Άνοιξε το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για το 2017

Άνοιξε το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων για το 2017, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εντασσομένων Ταμείων στον ΕΦΚΑ. Η υποβολή των αιτήσεων για την Αʼ κατασκηνωτική περίοδο ξεκίνησε στις 2/6 και λήγει στις 14/6/2017, ενώ για τις περιόδους Βʼ, Γʼ, Δʼ αρχίζουν στις 19/6 και τελειώνουν στις 30/6/2017.

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα αφορά παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1-1-2003 έως 31-12-2011 (για ΑΜΕΑ από 1-1-2001 έως 31-12-2011). Απαραίτητη προϋπόθεση -πριν από την υποβολή των αιτήσεων- είναι ο έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr.

Στις ηλεκτρονικές σελίδες των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ αναφέρονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος συμπλήρωσης των αιτήσεων καθώς και πώς – πότε θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι σε περίπτωση καθυστέρησης της έγκρισης της σχετικής σύμβασης από την Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Σχολιάστε εδώ