Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Θράκη ως γέφυρα

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι βουλευτές Β’ Αθήνας Γ. Κουμουτσάκος – τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Βʼ Θεσσαλονίκης Σ. Αναστασιάδης – τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού ΝΔ, Επικρατείας Ν. Κεραμέως – τομεάρχης Παιδείας ΝΔ, Β´ Αθηνών Άννα Καραμανλή – τομεάρχης Αθλητισμού ΝΔ, Περιφέρειας Αττικής Γ. Βλάχος – πρώην υπουργός. Παρέστη επίσης η πανελλήνια πρόεδρος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών κ. Γιαννίρη.

Εντύπωση μας έκανε η συμμετοχή του αθηναϊκού κοινού και το ενδιαφέρον του για τη Θράκη, όπως την παρουσίασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Θράκη, αν αποσπάσει το διακομματικό ενδιαφέρον του εθνικού κέντρου, μπορεί να σηκώσει στην πλάτη της την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε νέους, διεθνείς, πρωταγωνιστικούς ρόλους, αν όμως εισπράξει την αδιαφορία -όπως τελευταία συμβαίνει-, τότε κινδυνεύει να κληροδοτήσει στη νέα γενιά το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα. Για να συμβεί το πρώτο και να αποκλεισθεί το δεύτερο, πρέπει τόσο εσείς στην Αθήνα όσο και εμείς στη Θράκη να μπορέσουμε να ενωθούμε, να συνεννοηθούμε και να δράσουμε χωρίς καθυστερήσεις».

***

Άλλο ένα ιφτάρ…

Τα ιφτάρ, τα οποία είναι μια καλή ευκαιρία για προπαγάνδα, πάνε κι έρχονται στο πλαίσιο των θρησκευτικών ημερών του Ραμαζανιού. Στον χορό μπήκε και η κυρία προξένου, η οποία συναντήθηκε για φαγητό, μετά τη νηστεία της ημέρας, με γυναίκες της μειονότητας. Η κυρία Χουλιά Ακιντζί συναντήθηκε με τις συζύγους των μειονοτικών βουλευτών Ελβάν Μουσταφά, Μπελγκίν Χακί και Μπιρσέν Οσμάν καθώς και με τη σύζυγο του ψευδομουφτή Τζελιλέ Σερίφ, τη σύζυγο του προέδρου του DEB Γιλντίζ Ταχίρ, τη σύζυγο του δημάρχου Μύκης Μπουμερά Καρανταγί και γυναίκες από διάφορους παρασυλλόγους… Όλες αυτές οι… σύζυγοι είναι οργανωμένες στην Πλατφόρμα «Τουρκάλων» Γυναικών «Δυτικής Θράκης», παρακαλώ, και αποτελούν το… γυναικείο μειονοτικό κίνημα στην περιοχή…

«Πάντοτε οι γυναίκες πετύχαιναν σημαντικά πράγματα», σημείωσε η κ. Ακιντζί, η οποία δεν ξέχασε να συλλυπηθεί τις γυναίκες των 13 στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Τουρκία πριν από μερικές μέρες – για τον λόγο αυτό όλες οι κυρίες φορούσαν μια μαύρη κορδέλα εις ένδειξη πένθους…

***

Και το… βαρύ πυροβολικό

Και μπορεί η κυρία προξένου να βάζει κι αυτή το χεράκι της στην καριέρα του συζύγου της (είπαμε, το να υπηρετείς στην ελληνική Θράκη είναι σαν να κάνεις σπουδές στο Χάρβαρντ), ο ίδιος ο πρόξενος όμως ακολουθεί μετʼ επιτάσεως το φορτωμένο… θρησκευτικό του πρόγραμμα.

Το προξενείο οργάνωσε λοιπόν πρόσφατα το μεγάλο ιφτάρ στο Μεγάλο Δέρειο, χωριό του Βόρειου Έβρου, όπου -ως γνωστόν- η τουρκική προπαγάνδα έχει ρίξει όλο της το βάρος τα τελευταία χρόνια… Στο… πάρτι συμμετείχαν, όπως είναι φυσικό, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλί Τσαβούς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας «Δυτικής Θράκης» Ερτζάν Αχμέτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου Σουλεϊμάν Ματζούρ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μειονότητας Νότιου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου και κάτοικοι των γύρω χωριών.

Ο τούρκος πρόξενος έκανε μια… επική εισαγωγή: «Τα βάσανά σας είναι και δικά μας και η δική σας χαρά είναι και δική μας», είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο, σημειώνοντας πως η επίσκεψή του εδώ έχει ως στόχο την εμβάθυνση της… αδελφοσύνης μεταξύ τους.

Ο πρόξενος, λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ, ξεπατίκωσε τη… γραμμή του μέχρι κεραίας: «Εμείς, οι μουσουλμάνοι Τούρκοι, για χίλια χρόνια ήμασταν οι σημαιοφόροι του Ισλάμ. Για χίλια χρόνια υπηρετήσαμε το Ισλάμ. Όπου υπήρχε καταπιεσμένος συντρέχαμε και το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Και σήμερα η μητέρα πατρίδα Τουρκία άνοιξε τις πύλες της σε τέσσερα εκατομμύρια Σύριους (!)… Σε εμάς ακραίες τάσεις τύπου ISIS και Αλ Κάιντα δεν ριζώνουν. Εμείς βρισκόμαστε στη μέση οδό. Είμαστε μια κοινωνία του σωστού δρόμου. Εμείς όπου πάμε φέρνουμε ειρήνη, τάξη και ευσπλαχνία».

Κατήχηση κανονική δηλαδή για το τι είναι και τι πρέπει να κάνει το ακροατήριο μια ανάσα από τα τουρκικά σύνορα…


Σχολιάστε εδώ