Μοσκοβισί: Κύπρος, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο έχουν το μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος!

Δυστυχώς για αυτούς, επίσημα χείλη από την Ευρώπη ανατρέπουν το σκηνικό που έχει στηθεί. Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών με θέμα: «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Τρόποι ενίσχυσης της συνοχής, της ολοκλήρωσης και της ευημερίας», που έγινε την 1η Ιουνίου και αφορούσε το μέλλον και τις προοπτικές ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία για το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος αποκάλυψε ότι «το μεγαλύτερο ύψος ιδιωτικού χρέους συναντάται στην Κύπρο (354% του ΑΕΠ), στο Λουξεμβούργο και στην Ιρλανδία (άνω του 300% αμφότερες)»!

Το νέο μοντέλο της ΕΕ που έχουν ετοιμάσει…

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε προτάσεις για τη μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα μοντέλο ολοκλήρωσης και εμβάθυνσης, μεταξύ των οποίων προβλέπεται:

• Η ολοκλήρωση μιας αυθεντικής τραπεζικής και χρηματοοικονομικής ένωσης, με εναρμόνιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και διεύρυνση των εργαλείων χρηματοδότησης, με εποπτεία.

• Η διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής οικονομικής ένωσης και δημοσιονομικής ένωσης, με έμφαση στη μακροοικονομική σταθερότητα και στην ανάληψη μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των χωρών-μελών.

• Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών και η εμπέδωση δημοκρατικών διαδικασιών με μηχανισμούς λογοδοσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξισορρόπηση των εξουσιών που υπάρχουν σε διάφορα άτυπα όργανα, όπως το Eurogroup. Υπό αυτό το πρίσμα, η θεσμοθέτηση επικεφαλής του Eurogroup ως οιονεί υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης θα ήταν ένα σενάριο. Και στην πρώτη φάση λειτουργίας θα μπορούσαν να αποδοθούν αρμοδιότητες που θα αφορούσαν τις δαπάνες εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας και κοινωνικής πολιτικής. Ορισμένοι ομιλητές, μάλιστα, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη εναρμόνισης των φορολογικών συστημάτων.

Αν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα, οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα μεταβληθούν σε επαρχίες…


Σχολιάστε εδώ