Με σημαία τις εκλογές, κρύβει ο Μητσοτάκης τη γύμνια του προγράμματός του

Με το σκεπτικό ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση προϊόντος του χρόνου θα γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό, ενώ θα εξανεμίζονται οι πιθανότητες αναστροφής του κλίματος. Την ίδια στιγμή θα οξύνεται η ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα εντείνεται η οργή της κοινωνίας. «Θα φτάσει κάποια στιγμή που η προσφυγή στις κάλπες θα είναι μονόδρομος για τον Αλ. Τσίπρα», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Δεν αποκλείουν δε το ενδεχόμενο η χώρα να βιώσει δραματικά γεγονότα, αντίστοιχα με αυτά το καλοκαίρι του 2015.

Στην ομιλία του προς τους τομεάρχες του κόμματος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πλήρη αποτυχία σε όσους στόχους (χρέος, ποσοτική χαλάρωση κ.ά.) είχε θέσει και τόνισε πως «όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα». Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει και θα πυκνώσει τις περιοδείες του εντός κι εκτός λεκανοπεδίου αλλά και τις επαφές με κατηγορίες εργαζομένων και κοινωνικών τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τα επώδυνα μέτρα λιτότητας. Παράλληλα έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να κατέβουν στον κόσμο προκειμένου να τον ενημερώσουν αφενός για την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και αφετέρου για την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Η εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών, που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια, δεν είναι η κυρίαρχη στο εσωτερικό της παράταξης. Μεγάλος αριθμός βουλευτών και στελεχών εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία. Κι αυτό με το όποιο πολιτικό κόστος. Θεωρούν δε ότι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να πετύχουν την αναστροφή του κλίματος και να περιορίσουν το εύρος της φθοράς που έχουν υποστεί λόγω της πολιτικής που εφαρμόζουν. Με την έννοια αυτή, δεν είναι λίγα τα γαλάζια στελέχη που υποθέτουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συντηρεί κλίμα πρόωρων εκλογών με σκοπό από τη μια να επικαλύψει την αδυναμία του να διατυπώσει μια πραγματικά εναλλακτική πρόταση, εφικτή και αποτελεσματική, που θα βγάλει τη χώρα από το τούνελ της κρίσης και από την άλλη να αποτρέψει να βγουν στην επιφάνεια οι γκρίνιες και οι ενστάσεις που υπάρχουν στα ενδότερα της παράταξης και χρειάζεται απλώς μια αφορμή για να πάρουν δημόσιο χαρακτήρα. Τα εν λόγω στελέχη θεωρούν σίγουρο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πορευτεί με την ίδια στρατηγική και τους επόμενους μήνες και θα προσπαθήσει να επωφεληθεί όσο γίνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Κατά την άποψή τους, η στρατηγική αυτή έχει ημερομηνία λήξεως, ενώ ισχυρίζονται πως αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τις συμπληγάδες του καλοκαιριού, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα πέσει σε κενό αέρος και δεν θα αποφύγει τους κραδασμούς. «Αν συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές, κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί», λένε χαρακτηριστικά κι επισημαίνουν την ανάγκη η παράταξη να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο (κυβερνητικό) πρόγραμμα. Υπό τη βασική προϋπόθεση ότι οι προτάσεις στα μείζονα ζητήματα δεν θα είναι ταυτόσημες με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

***

Επενδύουν σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση

Ακόμη και στην πτώση (!) της κυβέρνησης επενδύουν πλέον στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το όραμα του Κυρ. Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Κορυφαία κομματικά στελέχη υποστηρίζουν σοβαρά την άποψη ότι η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και απαραβίαστη και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαρραγεί και να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αυτό που επί της ουσίας πρεσβεύουν (προσδοκούν) είναι ότι ανά πάσα στιγμή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μη αντέχοντας να ψηφίζουν διαρκώς και νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα διαχωρίσουν τη θέση τους. Κατά τρόπο τέτοιο που θα έχει ως συνέπεια η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (στήριξη) και ο Αλ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ε­ντολή. Η εκτίμηση των ηγετικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι επί δυόμισι χρόνια οι βουλευτές ψηφίζουν μέτρα και στηρίζουν πολιτικές που ως αντιπολίτευση είχαν αποκηρύξει και αυτό δεν θα το αντέξουν για πολύ ακόμη. «Κάποια στιγμή θα πουν ʽʽως εδώʼʼ, θα τα βροντήξουν και θα φύγουν», τονίζουν.


Σχολιάστε εδώ