Μεγάλες ανατροπές και νέο πακέτο μέτρων

Σημειωτέον ότι, για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης. Για το 2017, παραμένει το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι εταίροι ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ, μέτοχοι ΑΕ με ποσοστό πάνω από 3% που συμμετέχουν στο ΔΣ, μέλη κοινοπραξιών και διαχειριστές ΙΚΕ θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα φορολογητέα κέρδη.

Στην περίπτωση που δεν εμφανίζουν κέρδη θα πληρώνουν εισφορά με βάση τον κατώτατο μισθό. Αυτές οι αλλαγές, είναι αυτονόητο, ότι φέρνουν επιπλέον επιβαρύνσεις.

Αναδρομικές εισφορές το καλοκαίρι

α. Αναδρομικό πακέτο εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι, για τους νέους επαγγελματίες αλλά και τις εταιρείες που άλλαξαν νομική μορφή μέσα στο 2017 και μέχρι τώρα δεν είχαν καταβάλει εισφορές.

β. Αναδρομικές εισφορές, για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι, για εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, οι οποίες θα προστεθούν σε αυτές της κύριας και της υγείας.

Αναδρομικές περικοπές συντάξεων τους επόμενους μήνες

Αναμένεται, η εφαρμογή του πλαφόν των 2.000 ευρώ, για μια σύνταξη ή των 3.000 ευρώ, για δύο και περισσότερες, μιας και μέχρι τώρα δεν έχει εφαρμοστεί. Μόλις, αυτή η αλλαγή, καταστεί πραγματικότητα θα φέρει, ένα μεγάλο σοκ σε αρκετούς συνταξιούχους.

Κι άλλη μείωση της εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ τον Απρίλη

Μειώθηκε και άλλο, η εισραξιμότητα του ΕΦΚΑ μέσα στο μήνα Απρίλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και δύσκολα θα καλύψει τις απώλειες των εσόδων αυτών, η αύξηση των εισφορών κατά 36% περίπου, από την 1/1/2018. Αναμένουμε και τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ, για να υπάρξει πληρέστερη εικόνα.

Οι δαπάνες του ΕΦΚΑ σε τρίτους είναι συγκρατημένες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες του ΕΦΚΑ, για παροχές ασθένειας, παροχές ΕΚΑΣ, κύριες συντάξεις αλλά και αποδόσεις των εισπράξεων υπέρ τρίτων, είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, ώστε να μην υπάρξουν «ταμειακά ελλείμματα».

Μειωμένα τα έσοδα και από τις εισφορές του Δημοσίου

Τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές που οφείλει να δώσει το Δημόσιο ως εργοδότης, για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, εμφανίζονται μειωμένα, κατά 70 εκατομμύρια ευρώ, περίπου.

Νέα προαπαιτούμενα

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν, έρχονται νέα προαπαιτούμενα, για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2017 που αφορούν κυρίως, τη δέσμευση στις περικοπές των συντάξεων και την έκδοση των κουτσουρεμένων νέων -συντάξεων- του νόμου Κατρούγκαλου σε ποσοστό 10%, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Τεράστια καθυστέρηση στην απονομή των επικουρικών συντάξεων

Σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα πέντε χρόνια, η καθυστέρηση στην απονομή των επικουρικών συντάξεων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της έκδοσης του απαιτούμενου μαθηματικού τύπου από το Υπουργείο Εργασίας, που είναι απαραίτητος, για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά -μέχρι τη σχετικά πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε- δεν μπορούσε να εκδοθεί καμιά σύνταξη.

Απώλεια μέχρι 3 ή ακόμη και 4 συντάξεων, από το τέταρτο Μνημόνιο

Οι περικοπές στις -παλιές- κύριες και επικουρικές συντάξεις από την 1/1/2019, μέχρι 18% της προσωπικής διαφοράς, η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων καθώς και η μείωση του αφορολόγητου -κατά 650 ευρώ- από το 2020, θα επιφέρουν τεράστιες απώλειες στους συνταξιούχους που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το εισόδημα από τέσσερις μηνιαίες συντάξεις.

Έξι μήνες καθυστέρηση από τον ΕΦΚΑ

Η προχειρότατη ενοποίηση και η έλλειψη συντονισμού στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός του αλαλούμ στα μητρώα των ασφαλισμένων, την έλλειψη των απαιτούμενων εγκυκλίων, την επιπλέον καθυστέρηση στην απονομή των νέων συντάξεων, την έλλειψη προσωπικού σε καταστήματα του ΙΚΑ, άμεσης εξυπηρέτησης με το κοινό, τη μη πληρωμή, έως τώρα των Παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και το 2012, έχει οδηγήσει και στη μεγάλη έλλειψη αναλωσίμων υλικών, όπως χαρτί και μελάνι, δυσχεραίνοντας το έργο των υπαλλήλων και κατʼ επέκταση, αυξάνοντας την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Όλα αυτά, από την κυβέρνηση της Αριστεράς και έναν πρωθυπουργό που ενώ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, έλεγε τα ακριβώς αντίθετα.

Τι άλλο περιμένει ο τόπος;


Σχολιάστε εδώ