Καταγγελίες για παράνομες απελάσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία

Επώνυμη καταγγελία δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις ελληνικές αρχές. Ήδη ο ένας από αυτούς βρίσκεται κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές, χωρίς να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Άλλη καταγγελία αφορά μια ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα, στον Έβρο, που έγινε το πρωί της 2ας Ιουνίου.

Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ενόπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι διώκονται στην Τουρκία και γιʼ αυτό επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα. Η βίαιη επαναπροώθηση αφορούσε τον Mustafa Can, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yilmaz Erdogan, Fethullah Catal και έναν ακόμα άνδρα.

Το ίδιο συνέβη και με τον Murat Capan, ο οποίος παραδόθηκε σε μια ομάδα μασκοφόρων στην τουρκική πλευρά στις 24 Μαΐου. Ήταν δημοσιογράφος σε περιοδικό που έκλεισε η τουρκική κυβέρνηση ύστερα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Γιʼ αυτό ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ κατηγορούν τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος όμως αρνείται κάθε εμπλοκή στο πραξικόπημα.

120.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στη φυλακή με την κατηγορία ότι συνδέονται με το πραξικόπημα και χιλιάδες άλλοι προσπάθησαν να φύγουν από την Τουρκία, ενώ η κυβέρνηση τους ακύρωσε τα διαβατήρια.

Πριν από λίγο καιρό ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοση οκτώ τούρκων αξιωματούχων, κρίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία θα συνιστούσε κίνδυνο για απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση καθώς και κίνδυνο να υποστούν μειωτική της προσωπικότητας, εξευτελιστική μεταχείριση, που αντιβαίνει στο άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.

Τη βαθιά ανησυχία της για τις επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», ανέφερε στην ανακοίνωση ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ.

«Αν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», προσέθεσε.

Εναντίον της Ελλάδας στράφηκε και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Νιλς Μούιζνιεκς εξέφρασε την ανησυχία του για την έκταση του φαινομένου των ομαδικών απελάσεων και συνέστησε στις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως να ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική.


Σχολιάστε εδώ