Θέλει ο Σόιμπλε να καταστρέψει και την ελληνική Ναυτιλία

Αυτήν τη φορά στήνει στον τοίχο την ελληνική ναυτιλία, τους έλληνες εφοπλιστές. Και έχει τον λόγο του. Δεν μπορεί να χωνέψει ότι η απόπειρα που έγινε μετά το 2005 να κυριαρχήσει η γερμανική ναυτιλία, με τους γερμανούς να αγοράζουν πλοία σε πολύ ακριβή τιμή, βούλιαξε, παρά τις τεράστιες φοροαπαλλαγές που είχαν δοθεί από το κράτος. Ενώ η ελληνική παραμένει ψηλά, έχοντας και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που ενοχλεί, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Και αυτό φαίνεται ότι… τρέλανε τον Σόιμπλε, που επιχείρησε να υποδαυλίσει την αντίδραση του κόσμου, κυρίως εκείνων που έχουν πληγεί βαριά από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης (αυξήσεις φόρων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ανεργία, λουκέτα κ.λπ.), κατά του ίδιου του πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας εκλέχθηκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών, αλλά δεν έκανε τίποτε. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ήταν: «Εσύ πεινάς και σου μειώνει τον μισθό και τη σύνταξη για να μην κόψει τα προνόμια από τους… φίλους του τους εφοπλιστές. Αν το έκανε, το κόστος των… μεταρρυθμίσεων θα βάραινε λιγότερο τις πλάτες των αδύναμων τάξεων».

Στόχος, με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, να ξεσηκώσει τον ελληνικό λαό, που έχει χάσει μεγάλο μέρος της ζωής του, αλλά και τους εφοπλιστές, αν προχωρήσει η κατάργηση των «προνομίων».

Το Μαξίμου δεν έκανε τη χάρη στον κ. Σόιμπλε να ασχοληθεί με τις γεμάτες φθόνο δηλώσεις του κατά της ελληνικής ναυτιλίας, επειδή πηγαίνει καλά και δεν μπόρεσε να τη διαλύσει. Κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν στο παρακάτω σχόλιο:

«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Τον έχει τρελάνει η ελληνική πρωτιά

«Απορία δημιούργησε στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η αδικαιολόγητη επίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε κατά της χώρας μας, με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό εφοπλισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Σόιμπλε, αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας, που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί. Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προασπίσει αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνισμού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, οι επικρίσεις του κ. Σόιμπλε είναι προκλητικά αβάσιμες».

Επίσης, ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι «δημιουργείται επίσης το ερώτημα μήπως η αποτυχία της γερμανικής ναυτιλιακής πολιτικής, που παρʼ όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (πλοιοκτησία, διαχείριση, φυσικό πρόσωπο) δεν κατάφερε να στηρίξει τη ναυτιλία της, είναι το κίνητρο που υποκινεί τον υπουργό στις δηλώσεις αυτές. Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «προς γνώση του κ. Σόιμπλε, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σύσσωμη ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των εσόδων της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας εδώ και τέσσερα χρόνια, σε εθελοντική βάση, τον διπλασιασμό της φορολογικής της υποχρέωσης, αν και αυτή απολαμβάνει ιστορικά συνταγματικής προστασίας, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα την ενότητα αλλά και τη συνέπειά της απέναντι στον τόπο της».


Σχολιάστε εδώ