Η χώρα αυτή μας ανήκει… Μπορούμε να βρούμε διέξοδο

Η ηθοποιός μιλά στο «ΠΑΡΟΝ» για την οικονομική κρίση, για την Ελλάδα που εξορίζει τα παιδιά της, για τους έλληνες ψηφοφόρους που έχουν εκπαιδευτεί στο ψέμα, για το ατελείωτο Μνημόνιο που αφήνει αμόρφωτα τα Ελληνόπουλα και για την καθολική αντίδραση, την οποία περιμένει και ευελπιστεί σύντομα να έρθει.

***

> Πώς βλέπετε τη χώρα μας σήμερα;

Ένα θλιβερό και απογοητευτικό τοπίο. Μια πατρίδα που εξορίζει και διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό. Μια χώρα που δεν φροντίζει τους ηλικιωμένους, που έχουν προσφέρει με τη δουλειά τους στον τόπο, και δεν τους δίνει ούτε τα στοιχειώδη. Για μένα αυτή η χώρα που καταδικάζει τους ηλικιωμένους της σε πρόωρο θάνατο, αφού δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ανατροφή των εγγονών τους, δεν έχει παρόν. Μια Ελλάδα που δεν σέβεται το παρελθόν της αθετεί και το μέλλον της.

> Ουσιαστικά οι πολιτικοί μας υπέγραψαν ένα τέταρτο Μνημόνιο…

Το τέταρτο Μνημόνιο είναι μια καλή λογική για να πιστέψει κανείς ότι τελείωσε το τρίτο Μνημόνιο. Το τρίτο Μνημόνιο είναι πολύ βαρύ και έχει τον ατέλειωτο… Η ουσία είναι ότι η χώρα χρωστάει ακόμη. Πες το και πέμπτο Μνημόνιο και δέκατο πέμπτο. Η κατάσταση είναι η ίδια.

> Υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στον τόπο;

Όχι. Ούτε πολιτικοί υπάρχουν ούτε καλοί ψηφοφόροι. Ο ελληνικός λαός ακόμη δεν το έχει πάρει χαμπάρι (;) ότι οι πολιτικοί μας πουλάνε φούσκες; Δυστυχώς δεν το έχει πάρει χαμπάρι. Γιατί μας έχουν εκπαιδεύσει στο ψέμα. Ο έλληνας ψηφοφόρος δεν αντέχει την αλήθεια. Το ψέμα μας κολακεύει περισσότερο. Οι ξένοι να είναι πάντα κακοί και εμείς τα κάνουμε όλα τέλεια. Δεν αντιλέγω ότι οι ξένοι έχουν τα σχέδιά τους για τη χώρα μας. Ποιος δεν θα ήθελε τζάμπα ένα από τα πιο ωραία οικόπεδα στον πλανήτη; Εδώ που φτάσαμε, θα πρέπει να βρεθούν πολιτικοί που να πουν την αλήθεια στον λαό. Να πουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να αντισταθούμε. Γιατί περισσότερη εκμετάλλευση από τους δανειστές μας δεν αντέχουμε. Αλλά οι πολιτικοί μας φοβούνται για τις θέσεις τους και δεν λένε την αλήθεια. Έχει χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος με τα Μνημόνια.

> Πώς σας φαντάζει ο Σόιμπλε; Το μένος του για την Ελλάδα είναι απίστευτο.

Ο Σόιμπλε κοιτά το συμφέρον της Γερμανίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική γεωπολιτική θέση. Θα κάνει τα πάντα για να μας φτάσει στα όριά μας για να πουλήσουμε τη γη μας, την περιουσία μας, κοψοχρονιά. Το κεφάλαιο του έχει δώσει αυτές τις εντολές. Αλλά σας ξαναλέω: Εμείς τι κάνουμε; Τα δεχόμαστε όλα αμαχητί. Η χώρα αυτή μας ανήκει. Μπορούμε να βρούμε διέξοδο; Μπορούμε να δουλέψουμε περισσότερο; Μπορούμε να αναπτυχθούμε;

Ή θα συνεχίσουμε να στέλνουμε στη Γερμανία τα περισσότερα παιδιά μας;

Αντί να κυνηγάμε το καλύτερο ψέμα πριν απʼ την καταστροφή μας, αντί να βλέπουμε να μειώνονται περισσότερο οι συντάξεις μας -αν και για τον κύριο Σόιμπλε οι Λιθουανοί παίρνουν μικρότερες συντάξεις από τις δικές μας-, αντί να βλέπουμε τα νοσοκομεία μας να λειτουργούν υποτυπωδώς, να βγαίνουν αγράμματα τα παιδιά μας από τα σχολεία, μήπως πρέπει να ξεσηκωθούμε, να αντισταθούμε, να αντιδράσουμε; Έχει γεμίσει η πληγή με πύον και εμείς δεν λέμε να το βγάλουμε. Ζούμε με το πρήξιμο και με τον πόνο.

> Είπατε τη «μαγική» λέξη «παιδεία». Τα παιδιά μας μορφώνονται;

Τα Ελληνόπουλα δεν μορφώνονται στα σχολεία αυτήν την εποχή. Η παιδεία δεν αποτελεί υποχρέωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αλλά των γονέων τους. Οι Έλληνες κατέχουν τη γνώση με δική τους πρωτοβουλία, με δικό τους ψάξιμο, με δικό τους αγώνα. Θα δανειστούν βιβλία, θα μπουν στο Internet, θα πάνε θέατρο, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια. Αν θέλουμε να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη και να βλέπουμε με καθαρή ματιά τα πράγματα, η σύγχρονη γενιά δεν χειρίζεται σωστά την ελληνική γλώσσα και δεν ξέρει Ιστορία. Και είναι πολύ επικίνδυνο, τις μέρες της παγκοσμιοποίησης, ένας λαός να μην ξέρει την ιστορία του. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξη, αλλά δεν μπορώ να είμαι και χαζοχαρούμενη. Και δεν θέλω να είμαι χαζοχαρούμενη γιατί δεν μου επιτρέπεται. Στην Ελλάδα, αν μη τι άλλο, από τους έλληνες φιλοσόφους έγινε γνωστή η σημασία του μέτρου. Το μέτρο στη ζωή μας είναι μεγάλος θησαυρός. Ελπίζω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, αλλά εδώ χρειάζεται και η δική μας συμμετοχή. Αν και σκέφτομαι ότι αν δεν πεινάσει ο Έλληνας, δεν πρόκειται να δράσει συλλογικά και να βγει στους δρόμους.

> Δηλαδή, χωρίς συλλογική αντίσταση δεν θα δούμε φως στο τούνελ;

Πώς αλλιώς θα γίνει δηλαδή, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο; Δεν γίνεται καμιά εξουσία να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο της ή έναν άσσο από το μανίκι της. Ευρώπη και ΔΝΤ μας πυροβολούν αλύπητα, μας κόβουν και άλλο τους μισθούς. Οι ελληνικές ηγεσίες, υπό τον φόβο μιας άτακτης χρεοκοπίας, τα υπογράφουν όλα. Δεν θέλουν τις ακροβασίες, δεν θέλουν να γκρεμιστεί με μια καθολική ρήξη η σχέση μας με την Ευρώπη. Δεν μπορώ να μαντέψω τι θα γίνει αν όλοι οι Έλληνες πούμε «δεν μπορούμε άλλο, φτάνει πια». Ένας ενωμένος λαός με σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πιστεύω ότι θα έχει άλλη δύναμη. Πάντως, αυτήν τη στιγμή βγαίνει ένας ψίθυρος αντίστασης. Σε λίγο καιρό, όταν δεν θα υπάρχουν πια άλλες αντοχές, θα βγούμε πιο δυναμικά στους δρόμους.

> Η Ελλάδα σάς φαντάζει το πιο ασφαλές σημείο στον πλανήτη;

Εμείς δεν βομβαρδίσαμε, ούτε βουλιάξαμε τους πρόσφυγες. Απλά εμείς δεν μπορούμε να τους ταΐσουμε. Όσοι υπόσχονται το αντίθετο είναι πολιτικάντηδες χειρίστου είδους, γιατί παίζουν με την ανθρώπινη ελπίδα και τα όνειρα. Εμείς μπορούμε για λίγο να τους δείξουμε αγάπη και καλοσύνη αλλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε μόνιμη εργασία. Και οι πρόσφυγες το ξέρουν αυτό. Γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει τρομερή οικονομική κρίση και όλοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας για να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη. Πέρασμα είμαστε. Η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα. Δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο σε κανέναν. Σε εμάς έχουν κηρύξει έναν ανελέητο οικονομικό πόλεμο. Είναι μια χώρα φιλόξενη, με γενναιόδωρους ανθρώπους, καλόκαρδους, οι οποίοι και αυτοί έχουν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς και της προσφυγιάς κατά τη διάρκεια της ιστορία τους.

> Βλέπετε μια αλλαγή στην Ευρώπη με την εκλογή του νέου γάλλου Προέδρου;

Ο Μακρόν δεν προέρχεται ούτε από τη Δεξιά ούτε από την Αριστερά. Από κανένα πολιτικό κόμμα. Βγήκε μέσα από τον κόσμο. Είναι μια νεοπολίτευση. Είναι ένα νέο στοίχημα. Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν φωτισμένοι πολιτικοί ηγέτες για να οδηγήσουν την ανθρωπότητα. Δεν υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι. Έγκειται στο προσωπικό φιλότιμο του κάθε ηγέτη για το πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα του. Πάντως, παλιότερα οι έλληνες πολιτικοί πέθαιναν στην ψάθα, τώρα βγαίνουν από την πολιτική με περιουσία.

> Από πού μπορούμε να πάρουμε μια ανάσα οι Έλληνες;

Από την επαφή μας με τη φύση, από ένα καλό βιβλίο, από μια ωραία συναυλία, μια παράσταση, ένα ταβερνάκι. Ζούμε σε μια χώρα η οποία έχει μπαλκόνια. Στην Ευρώπη τα κτίρια δεν έχουν μπαλκόνια γιατί βρέχει. Όταν δεν έχεις το ίδιο κλίμα, δεν μπορείς να κατανοήσεις τον άλλον. Ναι, είμαστε θερμοί οι Έλληνες, γιατί συναντιόμαστε κάτω από έναν ήλιο και έχουμε τρία λεπτά να πούμε δύο κουβέντες. Αν ζούσαμε σε μια χώρα που χιόνιζε, θα τρέχαμε να μπούμε μέσα στα κτίρια για να μη μαρμαρώσουμε. Πώς να μην οργανωθείς μέσα στο κρύο πίσω από έναν υπολογιστή και πώς να μη χαρείς στην Ελλάδα τη θάλασσα και να ξεχαστείς λιγάκι;


Σχολιάστε εδώ