ΔΗΣΥ: Η λύση δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς

Με τις διαδικασίες του Συνεδρίου και του προσυνεδριακού διαλόγου η ηγεσία, πρωτίστως, του ΠΑΣΟΚ προσδοκά ότι θα κλείσουν τα εσωκομματικά μέτωπα και η εσωστρέφεια, που αναζωπυρώθηκαν μετά τις κινήσεις των Ν. Ανδρουλάκη, Στ. Ξεκαλάκη αλλά και την προσεκτική αποστασιοποίηση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κινείται πλέον με προσωπική ατζέντα και προσωπική στρατηγική.

Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί, ακολουθώ­ντας τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης και με εκκλήσεις για ενότητα του χώρου, να επαναφέρει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά δημοσκοπικής ανόδου, καθώς μετά το κύμα εσωστρέφειας φάνηκε μια καθήλωση των δημοσκοπικών ποσοστών.

Μια σημαντική μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό και πως συνολικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα βελτιώσει τις δημοσκοπικές επιδόσεις της και πιθανόν να φτάσει σε διψήφιο νούμερο στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο κάποια άλλα έμπειρα στελέχη, που διατηρούν πολιτικούς δεσμούς με τον Ευ. Βενιζέλο, εκτιμούν πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα, με πιθανή κάποια μικρή βελτίωση του εκλογικού της ποσοστού, ωστόσο εκτιμούν ότι η ΝΔ θα αγγίξει την αυτοδυναμία και θα δημιουργηθούν άλλες πολιτικές συνθήκες και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Πάντως, στην πολιτική εισήγηση για τον προσυνεδριακό διάλογο (που χαρακτηρίζεται ως το νέο πολιτικό μανιφέστο για τον σοσιαλιστικό και κεντροαριστερό χώρο) δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πατριωτικό και προοδευτικό χαρακτήρα της παράταξης, ενώ αν και υπάρχει η αναφορά σε ένα είδος «διμέτωπου», δίνεται έμφαση στο ότι «η λύση δεν είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς». Παράλληλα, το νέο τρίπτυχο είναι «ανάπτυξη-απασχόληση-αλληλεγγύη».

Εκτεταμένες αναφορές στο λεγόμενο «μανιφέστο» υπάρχουν και για τα εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Τουρκία, επισημαίνεται πως καταδικάζονται οποιεσδήποτε τουρκικές ενέργειες ή αξιώσεις που αμφισβητούν ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, τονίζεται δε ότι «η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν παραχωρεί απολύτως τίποτα». Αναφορικά με το Κυπριακό σημειώνεται πως η Συμπαράταξη στηρίζει τη δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, λύση εφικτή μόνο στη βάση της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.

***

Τριγμοί στους ΑΝΕΛ

Προβληματισμός και αμηχανία επικρατεί στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα έχει απεμπολήσει βασικές θέσεις και αρχές. Κάτι που έχει συντελέσει στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του και του ιδεολογικού προσανατολισμού του.

Την ίδια στιγμή είναι διάχυτος ο φόβος για το ενδεχόμενο στις επόμενες εκλογές να βρεθούν εκτός Κοινοβουλίου, λόγω της αναπόφευκτης φθοράς που θα υποστούν, καθότι βάζουν την υπογραφή τους στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Ενδεχόμενο που με βάση τα σημερινά δεδομένα συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση οι ΑΝΕΛ οριακά πέρασαν το 3%.

Αυτό, ωστόσο, που εντείνει τις ανησυχίες στελεχών και ψηφοφόρων είναι πως από πλευράς ηγεσίας δεν εκδηλώνεται καμιά πρωτοβουλία προκειμένου να ανακοπεί η πορεία φθοράς.

Η υποτονική στάση που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες ο Π. Καμμένος τους ξενίζει, καθότι είχαν συνηθίσει να τον βλέπουν «με το σπαθί στο χέρι», όπως χαρακτηριστικά λένε στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους. Γκρίνιες υπάρχουν και για τους βουλευτές που έχουν μπει στην κυβέρνηση – «έχουν καθίσει στις καρέκλες τους και δεν έχουν κανένα άγχος», σημειώνουν.

Αντικείμενο συζήτησης στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ αποτέλεσε η προ ημερών δήλωση του κ. Καμμένου ότι «ο μόνος σύμμαχος της Ελλάδος είναι οι ΗΠΑ».

Κι αυτό διότι η αμερικανική πλευρά είναι συνδεδεμένη με σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Από τον ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο πριν και κατά διάρκεια της δικτατορίας μέχρι τα πιο πρόσφατα γεγονότα με τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Κ. Καραμανλή και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησής του, που έγιναν με επίκεντρο την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή, ως υπουργός Άμυνας, προσπαθεί να προωθήσει νέες συμφωνίες για πολεμικούς εξοπλισμούς με τις ΗΠΑ.


Σχολιάστε εδώ