Ανοίγει ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον του Κτηματολογίου
Με αφορμή τη δημιουργία του νέου φορέα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων με το Κτηματολόγιο, ο πρώην πρόεδρος επανεμφανίστηκε με άρθρο του σε ιστοσελίδα του μεταρρυθμιστικού χώρου, στο οποίο αναφέρεται «στην εξʼ αντικειμένου δυσκολία υλοποίησης του Κτηματολογίου, λόγω διαφορετικών περιουσιολογικών καθεστώτων, της αυθαίρετης δόμησης, της τμηματικής επέκτασης των σχεδίων πόλεων και της έλλειψης δασικών χαρτών».
Αναφέρει επίσης πως το Κτηματολόγιο είναι θύμα των μεθόδων σχεδιασμού δημόσιων υποδομών που επικράτησαν στη δεκαετία του ʽ80, ενώ το πολιτικό και διοικητικό σύστημα δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση έργου τέτοιας πνοής.
Τέλος, διαφωνεί με τη μετατροπή του Κτηματολογίου σε οργανισμό δημοσίου δικαίου, καθώς αυτό σημαίνει επιστροφή στον κρατισμό της δεκαετίας του ʽ80 και μάλιστα χωρίς τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες εκείνης της εποχής. Προτείνει δε ως λύση έναν διεθνή διαγωνισμό μεταξύ εταιρειών, μια εκ των οποίων θα αναλάβει να υλοποιήσει το Κτηματολόγιο στο σύνολό του.
***
Παράταση στις δασικές… αντιρρήσεις
Τελευταία παράταση, μέχρι τις 27 Ιουλίου, στις αντιρρήσεις και διορθώσεις των δασικών χαρτών ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας έναντι των «θεσμών» να κυρώσει τους χάρτες έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, παράταση παίρνει και η δυνατότητα εξαγοράς των εκχερσωμένων αγροτικών εκτάσεων που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 19.000 αντιρρήσεις, οι περισσότερες σε Μεσσηνία, Αχαΐα, Εύβοια και Ηλεία, ενώ ακολουθούν Αττική, Λακωνία, Χαλκιδική και Αρκαδία.
Την ώρα που τοπικοί άρχοντες ζητούν επʼ αόριστον παράταση της διαδικασίας, προετοιμάζεται ο διαγωνισμός για την εκπόνηση των υπόλοιπων δασικών χαρτών της χώρας, που θα γίνει εντός διμήνου.
***
Αντιδράσεις… βορείων προαστίων
Γράφει η Τέτη Ηγουμενίδη στη «Ναυτεμπορική»: «Ο υποθηκοφύλακας Μαραθώνα, δικηγόρος Χρήστος Χριστόπουλος, επιμένει στην άποψή του ότι δεν είναι νόμιμη η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε Άγιο Στέφανο, Διόνυσο, Ροδόπολη και Σταμάτα, χωρίς την κύρωση των δασικών χαρτών, επικαλούμενος την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με δεύτερη επιστολή του, ζητάει να ανασταλεί η λειτουργία του Κτηματολογίου στις περιοχές ευθύνης του, ενώ σημειώνει πως στην περιοχή της Άνοιξης οι εννέα στις δέκα αιτήσεις των πολιτών προς το υποθηκοφυλακείο που προΐσταται αφορούν εσφαλμένες κτηματολογικές εγγραφές, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις του συναλλασσόμενου κοινού αλλά και εύλογα ερωτηματικά για την ποιότητα του έργου».
***
Κάτι κινείται στην Πελοπόννησο
Ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη 6 Ιουνίου, η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, στις προκαποδιστριακές κοινότητες Αγίου Ιωάννου Λακεδαίμονος, Αφισίου, Κλαδά, Μαγούλας, Μυστρά και Παρορείου στη Λακωνία και αντίστοιχα στις κοινότητες Ελαιοχωρίου, Μικρομάνης, Καρτερολίου, Μαυρομματίου Παμίσου και Πιπερίτσης στη Μεσσηνία. Οι πολίτες έχουν δύο μήνες προθεσμία να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης ή ένσταση στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης. Παράλληλα, παρατείνεται, για τελευταία φορά, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας έως τις 17 Ιουλίου 2017 για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των Δήμων Βέλου-Βόχας και Σικυωνίων στην Κορινθία. Η σύγχυση των πολιτών με ημερομηνίες και προθεσμίες συνεχίζεται…