Τι ισχύει για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων-ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ

1. Τα κατώτατα όρια εισοδήματος, με βάση τα οποία προκύπτουν οι εισφορές από 1/1/2017 στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, είναι τα 586 ευρώ τον μήνα και σε ειδικές περιπτώσεις τα 410,26 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 70% του ως άνω ποσού.

2. Η κατανομή των εισφορών έχει ως ακολούθως: Για τον κλάδο σύνταξης (ποσοστό εισφοράς) 20% επί του εισοδήματος και για τον κλάδο υγείας 6,95%. Για τους αυτοαπασχολούμενους και το επικουρικό ταμείο υπάρχουν επιπλέον 7% για επικουρική ασφάλιση και 4% για πρόνοια.

3. Η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του προηγούμενου φορολογικού έτους. Από το 2018 θα υπάρξει μια διαφοροποίηση στη βάση υπολογισμού των εισφορών, που ψηφίστηκε πρόσφατα στο τέταρτο Μνημόνιο, και θα περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς. Το πρόσφατα εκκαθαρισμένο έτος, για το 2017, ήταν το 2015. Έτσι, από το φθινόπωρο θα υπάρξει ο συμψηφισμός με τα εισοδήματα του 2016.

4. Οι κατηγορίες που προβλέπονται μειωμένες εισφορές αφορούν ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κάτω της πενταετίας, που η εισφορά για τα πρώτα δύο έτη είναι 14%, ενώ για τον κλάδο σύνταξης και για τα επόμενα τρία έτη 17%.

Η εισφορά καταβάλλεται στο 70% των κατώτατων αποδοχών. Από το 5ο έτος και μετά η εισφορά γίνεται 20%, όπως ισχύει και για όλους τους άλλους ασφαλισμένους. Η έκπτωση αυτή είναι προσωρινή, αφού ο ασφαλισμένος οφείλει μέχρι το 15ο έτος ασφάλισης να επιστρέψει τα ποσά που δεν κατέβαλε. Η επιστροφή θα γίνεται κατά το 1/5 του ποσού ανά έτος, όταν το προηγούμενο ετήσιο εισόδημα ξεπερνάει τις 18.000 ευρώ.

Οι αυτοαπασχολούμενοι – ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, για κλάδο σύνταξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής και εφάπαξ, θα έχουν μειωμένες εισφορές κατά 50%, εάν το εισόδημά τους είναι από 7.000 έως 13.000 ευρώ.

Για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος η έκπτωση μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Δηλαδή, για παράδειγμα, σε εισόδημα 14.000 ευρώ η έκπτωση είναι 49%, σε εισόδημα 15.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 48% κ.λπ. Οι συγκεκριμένες εκπτώσεις ισχύουν έως το 2020.

Για τις μητέρες προβλέπονται μειωμένες εισφορές κατά 50% τους πρώτους 12 μήνες μετά τον τοκετό. Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 50% έχουν και αυτοί με 40 χρόνια ασφάλισης και άνω, με την προϋπόθεση ότι θα παραιτούνται από το δικαίωμα της όποιας προσαύξησης της σύνταξης με τη συνταξιοδότησή τους.

5. Στο νέο σύστημα εισφορών υπάγονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΤΑΝΤΠ, οι υγειονομικοί που αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, τα μέλη ή μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξιών ή κάθε μορφής εταιρειών που μέχρι σήμερα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και ειδικότερα:

α) Τα μέλη ΔΣ ΑΕ σε όλη την επικράτεια με ποσοστό συμμετοχής 3% τουλάχιστον.

β) Οι μέτοχοι των ΑΕ με σκοπό τη μεταφορά προσώπων – πραγμάτων με αυτοκίνητα δημοσίας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών.

γ) Οι διαχειριστές ΙΚΕ, που έχουν οριστεί με καταστατικό ή απόφαση εταίρων.

δ) Ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης ΙΚΕ.

ε) Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Να επισημάνουμε ότι οι δικηγόροι καταβάλλουν το 20% επί της ελάχιστης αμοιβής που προβλέπεται στα γραμμάτια προείσπραξης ως ασφαλιστική εισφορά. Ακόμα, οι δικηγόροι που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης δραστηριότητας οφείλουν να καταβάλλουν μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, στη βάση των κατώτατων ορίων που έχουν θεσπιστεί.

Σύμφωνα με τον ν.4387/2016, από 1/1/2017 δεν υπάρχει διαφοροποίηση στις εισφορές μεταξύ νέων και παλιών ασφαλισμένων και ο τρόπος υπολογισμού τους είναι ενιαίος. Έτσι, ισχύουν ενιαίοι κανόνες για τους ασφαλισμένους των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΤΑΝΤΠ (ναυτικοί πράκτορες).

Σε κάθε περίπτωση, καταργήθηκε το σύστημα ασφαλιστικών κλάσεων, κατηγοριών ή τεκμαρτών ποσών, ως βάση υπολογισμού της εισφοράς.


Σχολιάστε εδώ