Ταχύτητα και ομοιομορφία

Ατυχώς, και κατά το σκέλος τουλάχιστον της ταχύτητας, αυτή δεν διακρίνει τη δικαιοδοτική λειτουργία των τακτικών δικαστών, οι οποίοι -ως εκ της ιδιότητάς τους και τη φύση του λειτουργήματος που υπηρετούν- υποχρεούνται να κινούνται σε ρυθμούς… εξωαγωνιστικούς, από πλευράς -εννοείται- όσων επιτάσσει η ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Προεχόντως, ωστόσο, στην απονομή της αθλητικής δικαιοσύνης στον χώρο του ποδοσφαίρου διασφαλίζεται το μείζον, δηλαδή η ανεξαρτησία του δικαστικού λειτουργού (στοιχείο που, εύλογα, επικράτησε στις κατά καιρούς ρυθμίσεις για μονομελή ή πολυμελή όργανα και επιτροπές, που στελέχωναν συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί, νομικοί εν γένει ή και δικηγόροι).

Τα εκ του παρελθόντος παραδείγματα -θετικά ή αρνητικά- πολλά, με τη ζυγαριά να τείνει προς τα δεύτερα.

Ο… ιστορικός, ωστόσο, καταγραφέας της τελευταίας τριακονταετίας αβίαστα μπορεί να βεβαιώσει ότι στη διάρκεια των ετών 1990-1993 (ενδεχομένως και σε μεταγενέστερες περιόδους), και σε ποσοστό τουλάχιστον… 90%, οι αποφάσεις επί των εκδικαζόμενων υποθέσεων δημοσιεύονταν αυθημερόν από της έδρας, ενώ σε σύνθετες υποθέσεις (π.χ. εκδίκαση ενστάσεων) η δημοσίευση των αποφάσεων συνετελείτο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας.

Τα παραπάνω αναγράφονται έτσι, για την… ιστορία των ποδοσφαιρικών μας πραγμάτων, με την ευχή να επιδιώκεται και να επιτυγχάνεται η ταχύτατη δυνατή εκδίκαση των υποθέσεων που άγονται στην κρίση της αθλητικής δικαιοσύνης.

Ενσυνειδήτως, εξάλλου, ουδεμία ειδικότερη αναφορά επιχειρείται στο παρόν σημείωμα για το… ομοιόμορφο του πράγματος -σε όσες, προφανώς, περιπτώσεις αυτό αιτιολογείται από τα πραγματικά και νομικά περιστατικά-, το οποίο θεωρείται, είναι και πάντως επιβάλλεται να είναι εκ των ων ουκ άνευ …

Σ. Κ.


Σχολιάστε εδώ