Συνέδριο άμεσα και ξήλωμα των προσωποπαγών μηχανισμών ζητούν από τον Τσίπρα οι βουλευτές

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες, ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο αριθμός των βουλευτών που συμμετείχαν στις τρεις συνεχόμενες συσκέψεις που έγιναν τα τελευταία 24ωρα, στις οποίες παίρνουν μέρος και στελέχη αμιγώς προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον βαθιά προβληματισμένα και αποκαρδιωμένα από την όλη κατάσταση.

Μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, αυτοί που μετείχαν στις συσκέψεις / συζητήσεις ήταν κυρίως βουλευτές και στελέχη που συνέπραξαν στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μετά το 2012, ενώ τις τελευταίες μέρες μετέχουν ενεργά και βουλευτές ή στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως τώρα, οι προβληματισμοί, η τακτική και οι θέσεις που διαμορφώνονται μέσα από τις συνεχείς συναντήσεις / συσκέψεις συμπυκνώνονται στα εξής:

• Διενέργεια, άμεσα, του προβλεπόμενου καταστατικού συνεδρίου, με κύριο στόχο τη διαμόρφωση μιας πολιτικής γενναίου ανοίγματος προς τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και υπέρβαση των καθηλωτικών προσωποπαγών μηχανισμών.

• Υπερβάσεις και άνοιγμα προς την κοινωνία.

• Συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα ώστε να συζητηθούν ευθέως όλα τα θέματα και κυρίως τα προβλήματα που υπάρχουν. «Ο συνεχής διάλογος με τον πρωθυπουργό πρέπει να είναι αφιλτράριστος και να μη διαμεσολαβούν οι γνωστοί προσωποπαγείς μηχανισμοί, που μεταφέρουν μόνο ό,τι εκείνοι θέλουν στον Αλέξη Τσίπρα», λένε βουλευτές και τονίζουν ότι «τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι προτεραιότητα ένας κύκλος συναντήσεων και διαλόγου των βουλευτών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

• Στροφή και έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας. Όπως λένε οι βουλευτές που μετέχουν στις συσκέψεις, η διαπραγμάτευση είναι θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. Όλοι οι άλλοι μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα που καίνε καθημερινά την κοινωνία και τον πολίτη.

Δεν φτάνει, λένε, να εξαγγέλλει στα Υπουργικά Συμβούλια ο πρωθυπουργός την περιβόητη στροφή στην καθημερινότητα. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι κανένας από τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη δεν ασχολείται με αυτήν την καυτή πραγματικότητα καθώς όλοι επικεντρώνονται στο πολιτικό παιχνίδι της διαπραγμάτευσης. Όπως μάλιστα λένε, λιμνάζουν πια σε πολλά υπουργεία θέματα και αιτήματα που έχουν τεθεί και ουσιαστικά κανείς δεν τα τρέχει.

Οι συγκεντρώσεις θα εντατικοποιηθούν αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ενώ υπάρχει σκέψη να συγκροτηθεί ατύπως μια ομάδα που θα αναλάβει την πρωτοβουλία να κλειστούν συναντήσεις -με άνεση χρόνου- με τον Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσει ένας κύκλος ουσιαστικών συζητήσεων με τους βουλευτές.

Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά βουλευτές από την περιφέρεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος μπορεί να τον συμπαθεί, να τον προτιμάει σε σχέση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, όμως αυτό δεν φτάνει πια.

«Ο Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι χρειάζονται άμεσα τομές και αναδιάρθρωση. Αν δεν κατανοήσει αυτήν την αναγκαιότητα, τότε κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο», σημείωναν οι βουλευτές και πρόσθεταν:

«Ή θα προχωρήσει γρήγορα στο καταστατικό συνέδριο για μεγάλο και ουσιαστικό άνοιγμα ή θα χάσει το μεγάλο στοίχημα και θα περιχαρακωθεί στους μηχανισμούς του 4%». Ακόμη, οι βουλευτές τονίζουν ότι δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ομάδα των «53», τους οποίους θεωρούν «παιδιά του κομματικού σωλήνα», ενώ η κριτική τους στρέφεται στο σύνολο των προσωποπαγών, όπως λένε, μηχανισμών που κρατούν καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, δυσφορία και αμηχανία επεκράτησε στην αιφνίδια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Η ρευστότητα και αβεβαιότητα που επικρατεί πλέον μετά το Eurogroup αλλά και τα συνεχή μηνύματα των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων ότι δεν θα προχωρήσει τώρα το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αυξάνει κατακόρυφα τον εκνευρισμό, καθώς κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει πλέον το όλο θέμα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τις ερχόμενες μέρες προκειμένου να συζητηθεί η διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα «υπήρχε κλίμα δυσφορίας και αμηχανίας», με μεγάλες δόσεις κριτικής.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μετέφεραν την εικόνα της έντονης ανησυχίας, που διατύπωσε μετʼ επιτάσεως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης, για την οποία ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη είναι το πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την επόμενη μέρα αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Για την ώρα, τουλάχιστον, οι πάντες προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία ή μια στοιχειώδη γραμμή πλεύσης με βάση όσα είπε στον ΣΕΒ ο πρωθυπουργός, αναδιπλούμενος βέβαια από τις αρχικές του θέσεις περί αποδοχής μόνο μιας λύσης που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους.


Σχολιάστε εδώ