Στο απόσπασμα θέλει η «τρόικα» τους μικρομεσαίους

Μένουν για να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει, ακόμα και τις παραδοσιακές κολόνες του εμπορίου, μία από τις οποίες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τους κύριους αιμοδότες της οικονομίας μας.

Στόχος τους, να περάσουν τα πάντα στους «μεγάλους», και κυρίως στους εισαγόμενους, στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ώστε και σε αυτόν τον χώρο να μην υπάρχει τίποτε με ελληνική ταυτότητα.

Στις συσκέψεις της «τρόικας» με τους εκπροσώπους των φορέων της Αγοράς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο κ.ά.) ήταν ωμοί, με όλη τη σημασία της λέξης.

Σε μία από αυτές τις συναντήσεις με τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα, τον οποίον διαδέχθηκε ο Τόμσεν –του ιδίου… φυράματος σε σκληρότητα– είπε ότι θα πρέπει να κλείσει το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο άκουσμα αυτής της απαίτησης ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος όχι μόνο αιφνιδιάστηκε αλλά και παραλίγο να πέσει από την καρέκλα.

«Τι είναι αυτά που ζητάτε; Οι μικρομεσαίοι είναι η καρδιά της ελληνικής αγοράς, απασχολούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους… Ξεπερνούν τις 300.000 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε που το συζητάμε αυτό που ζητάτε», ήταν η απάντηση του Δ. Ασημακόπουλου.

Ούτε που ίδρωσε, όμως, το αυτί του Τράα. Η απάντησή του ήταν προκλητική: «Για σένα δουλεύουμε. Θα κλείσουν οι “μικροί” κι εσύ θα φτιάξεις ένα μεγάλο κατάστημα και θα πάρεις όλη τη δουλειά»!

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και η συζήτηση έμεινε εκεί, καθώς ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αρνήθηκε να μπει σε κουβέντα για το γκρέμισμα της μεσαίας τάξης του ελληνικού εμπορίου. Οι «θεσμοί», όμως, δεν έκλεισαν τον φάκελο. Και τώρα έχει ανοίξει και πάλι. Αποτέλεσε θέμα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) που έγινε πρόσφατα, όπου συζητήθηκε ο ρόλος των οικογενειακών και παραδοσιακών επιχειρήσεων στην περιφερειακή ανάπτυξη, κάτι που δείχνει ότι ο κ. Τράα δεν είπε τίποτε τυχαία στον Δημ. Ασημακόπουλο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν στοχοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο και προφανέστατα είναι απαίτηση των μεγάλων σουπερμακετάδων για να αρπάξουν όλη τη δουλειά των μικρομεσαίων.

Στη σύναξη αυτή ήταν παρών και ο σημερινός πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος επισήμανε ότι «στην ΕΕ το 60% με 90% των επιχειρήσεων (ανάλογα με τη χώρα) είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεισφέρουν στα 2/3 του ΑΕΠ και των θέσεων απασχόλησης». Και υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα σημείο που αποτελεί την κρίσιμη μεταβλητή που προσδιορίζει το ειδικό βάρος της οικογενειακής επιχείρησης: είναι η συμβολή στην απασχόληση, η τεχνολογική συνέχεια, η περιφερειακή ολοκλήρωση και κατʼ επέκταση η συμβολή στην κοινωνική συνοχή και κοινωνική αρμονία».

Να σημειώσουμε ότι κατηγορηματικά αντίθετοι στην απαίτηση των «θεσμών» για λουκέτο στο 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι όλοι οι φορείς της Αγοράς, όπως η ΕΣΕΕ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Βασίλης Κορκίδης, το ΕΕΑ με τον Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, το ΒΕΕ με τον Παύλο Ραβάνη κ.ά.


Σχολιάστε εδώ