Πυρά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 εισέπραξε από το Δημόσιο 84,5 εκατ. ευρώ, ως εργοδοτικές εισφορές, για λογαριασμό των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το δελτίο του ΕΦΚΑ, η πραγματική εικόνα για το πόσα πραγματικά έλαβε το Ταμείο από το κράτος θα φανεί σε έναν μήνα από σήμερα και συγκεκριμένα στο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2017. Από την άλλη, το δελτίο του ΓΛΚ αναφέρει ότι απέδωσε στον ΕΦΚΑ, ως εργοδοτική εισφορά, το ποσό των 233 εκατ. ευρώ.

Η ΝΔ, μέσω του τομεάρχη της στα ασφαλιστικά θέματα, κ. Βρούτση, αναφέρει: «Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Τα τραγελαφικά γεγονότα συνεχίζονται, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στον ΕΦΚΑ. Μέσα από δύο κυβερνητικές ανακοινώσεις -μία του υπουργείου Οικονομικών και η άλλη του υπουργείου Εργασίας- φαίνεται να έχουν χαθεί (!) 150 εκατ. ευρώ εισφορών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ». Και συνεχίζει: «Πρόκειται για ʽʽαλχημείαʼʼ που στήθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να αποδείξει ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το πρώτο τετράμηνο του 2017 είναι πλεονασματικός. Tην ώρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις και φέρνουν εξοντωτικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, την ίδια ώρα μεθοδεύουν την αλλοίωση της πραγματικότητας με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Με μπακαλίστικες διαδικασίες και “αλχημείες”, επιδιώκουν να κάνουν το μαύρο-άσπρο. Χάνουν, έτσι, κάθε ίχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας». Και κατέληξε: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατώτερη των περιστάσεων, ανεπαρκής και ανίκανη, έχει την απόλυτη ευθύνη τόσο για την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ όσο και για την απόλυτη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας»…

Δυστυχώς, με όλα αυτά που ακούμε, τι να πιστέψει κανείς για τον ΕΦΚΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χαμένοι δεν θα είναι άλλοι από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους…

***

Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα!

Από 1/1/2019 καταργείται το επίδομα συζύγου, τα δε επιδόματα τέκνων θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια από τον ΟΓΑ. Για να πάρει κάποιος συνταξιούχος επίδομα ανήλικου παιδιού από το 2019 και μετά πρέπει το οικογενειακό του εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν όρια. Ουσιαστικά, τα οικογενειακά επιδόματα -συζύγου ή και τέκνων ανηλίκων ή με αναπηρία- θα δίδονται, μαζί με τις συντάξεις, έως τις 31/12/2018.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος (Δημοσίου) που λαμβάνει σήμερα -προ φόρων- μηνιαία κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και επιπλέον επίδομα συζύγου 35 ευρώ καθώς και επίδομα 120 ευρώ για ένα ανάπηρο και ένα ανήλικο παιδί, φτάνει συνολικά τα 1.655 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα θα έχει απώλεια -μόνο από την αφαίρεση των επιδομάτων- της τάξης των 155 ευρώ και εάν συνυπολογίσουμε τη μείωση στην προσωπική διαφορά έως και 18%, καταλαβαίνουμε πόσες συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνει.

Απορίας άξιο είναι ότι οι δανειστές πιστεύουν πως αυτά τα μέτρα, με τις ατελείωτες περικοπές, μας οδηγούν στην ανάπτυξη. Δεν ξέρουμε βέβαια τι λέει ο πρωθυπουργός μας.

***

Τέλος και τα προνοιακά

Εδώ και τώρα, τα επιδόματα γίνονται παρελθόν. Συγκεκριμένα, καταργούνται άμεσα τα εξής:

1. Επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 29 ετών σε περίπτωση απόλυσης.

2. Επίδομα απροστάτευτων τέκνων.

3. Επίδομα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας.

4. Οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων που τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας.

5. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, από τις περικοπές αυτές εκτιμάται ότι θα… εξοικονομηθούν 8,8 εκατ. ευρώ για το 2017 και 11,8 εκατ. ευρώ για το 2018. Υποτίθεται (!) ότι θα ενσωματωθούν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Πού φθάσαμε; Και με αριστερή κυβέρνηση…


Σχολιάστε εδώ