Πολύ ακριβό το κόστος εξαγοράς των πλασματικών χρόνων

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες εγκύκλιοι που πρέπει να βγουν, όπως δήλωσε προσφάτως ο πρόεδρος των εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ κ. Βαγγέλης Θεοδωρίδης, ώστε να μη βγαίνουν οι νέες συντάξεις με επιφύλαξη.

Με τις νέες διατάξεις επέρχονται αλλαγές στο ύψος της εξαγοράς των πλασματικών χρόνων ασφάλισης και παράλληλα αναφέρεται ποιοι είναι οι αναγνωριζόμενοι πλασματικοί χρόνοι στον ΕΦΚΑ, ποιοι δικαιούνται να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη και ποιο το πεδίο εφαρμογής αυτών των διατάξεων.

Επίσης, υπάρχει αναφορά στον τρόπο υπολογισμού της εξαγοράς αλλά και ειδικά παραδείγματα τόσο για μισθωτούς όσο και αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες.

Το κόστος σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι αρκετά αυξημένο και θα δυσκολεύει σημαντικά τους ασφαλισμένους να φύγουν με ευνοϊκότερα ηλικιακά όρια. Έτσι, όσοι έκαναν αίτηση από 13/5/2016 και μετά, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, για να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη θα αναγκαστούν να πληρώσουν ακριβότερα τα πλασματικά έτη.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, το κόστος αναγνώρισης ανεβαίνει ανάλογα με τον μισθό ή το εισόδημα, ενώ καταργείται η ειδική έκπτωση 50% για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας.

Πιο πολύ θα επιβαρυνθούν οι μισθωτοί με μικτό, μηνιαίο μισθό πάνω από 840 ευρώ καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα -του προηγούμενου της αίτησης έτους- πάνω από 840 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και άλλες ειδικές κατηγορίες, όπως είναι το ιπτάμενο προσωπικό, οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, κ.ά., αφού υποβάλουν αίτηση, θα καταβάλουν μέχρι και το 2019 πάνω από το 20% του μισθού τους για κάθε μήνα που θα εξαγοράσουν συντάξιμο χρόνο.

Φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώσουν 10% του τρέχοντος μισθού τους -αντί του 6,67% στον μισθό του Οκτωβρίου 2011- και σταδιακά θα φτάσουν στο 20%.

Τυχεροί θεωρούνται όσοι μισθωτοί έχουν κάτω από 850 ευρώ μηνιαίο μισθό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Όσον αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, για τον ευρύτερο και ιδιωτικό τομέα είναι επτά έτη ενώ για το Δημόσιο μπορεί να φτάσει και τα 12 έτη.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους πλασματικούς χρόνους του νόμου 3996/2011 (παιδιών, ασθένειας ή ανεργίας, εκπαιδευτικής άδειας, σπουδών κ.ά.).

Για τα αναγνωρισμένα πλασματικά έτη αλλά και τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 12/5/2016 ισχύει το παλαιό καθεστώς. Αν καταβληθεί εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς, χορηγείται έκπτωση 2% για κάθε έτος.

Η εγκύκλιος έχει αναρτηθεί και ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να τη μελετήσει προσεκτικά -αναλόγως την περίπτωση-, ενώ μπορεί να λάβει περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.


Σχολιάστε εδώ