Πάλι θα τρέχουμε…
Να θυμίσουμε απλώς ότι μετά τη μονομερή και αυθαίρετη απόρριψη της διμερούς Συμφωνίας για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών από τα Τίρανα, η Ελλάδα -και πολύ ορθά- πήρε την πρωτοβουλία και νομοθέτησε ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της τη μέση γραμμή με τις γειτονικές χώρες, μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνημένη οριοθέτηση. Και με βάση αυτόν τον γενικώς αποδεκτό στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας κανόνα δημοπρατήθηκαν και τα οικόπεδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Πληροφορίες μας λένε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με πρωτοβουλία του οποίου παραπέμφθηκε η συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, έθιξε το θέμα αυτό στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Ας ελπίσουμε ότι η απάντηση που του δόθηκε ήταν πειστική, ώστε εάν θέλει να συζητήσει τέτοια ζητήματα και να επωφεληθεί και η χώρα του από κοιτάσματα που πιθανόν βρίσκονται στα όρια των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και να μην παίζει το παιγνίδι του Τ. Ερντογάν και της Τουρκίας, που θέλει πάση θυσία να αποτρέψει την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δίκαιου σε μια οριοθέτηση που θα αποτελεί διαπραγματευτικό κεκτημένο για την Ελλάδα για κάθε άλλη οριοθέτηση…
***
• Αρκετό καιρό είχαμε να δούμε τέτοια περιοδεία Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη, όπως αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ. Περιοδεία οργανωμένη πλήρως από το τουρκικό προξενείο, με επισκέψεις σε όλους τους «τουρκοσυλλόγους» και επαφές με όλους τους μειονοτικούς φορείς και παράγοντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο επίσημο ιφτάρ που οργάνωσε ο τούρκος γενικός πρόξενος, παρουσία του τούρκου υφυπουργού, παρέστησαν ακόμη και οι μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι τώρα έδειχναν κάποια σημάδια απογαλακτισμού από τα κελεύσματα του προξενείου. Ας ευχηθούμε να επρόκειτο για συγκυριακό γεγονός και να μην είναι βήμα για επιστροφή στο «μαντρί» του τουρκικού προξενείου.
• Όσο για τον Τούρκο υφυπουργό, αρκεί να σας μεταφέρουμε μερικά απʼ όσα είπε. Εξέφρασε τη θλίψη του γιατί «η Δυτική Θράκη είναι μια ειδική περιοχή για τον τουρκισμό, αλλά όταν έρχεται κάποιος στην περιοχή θλίβεται για την κατάσταση των μουφτειών μας και των σχολείων μας». «Αλλά χαιρόμαστε», όπως είπε, «βλέποντας πόσο δεμένοι είναι οι ομογενείς με τη γλώσσα και τη θρησκεία τους». Ο κ. Αχμέτ Γιλντίζ μάλιστα έκρινε ότι η χώρα του έχει κάνει μεγάλα βήματα για τη χριστιανική κοινότητα στην Τουρκία και συνεπώς πρέπει και η Ελλάδα να ανταποκριθεί με παρόμοιες κινήσεις που θα αφορούν την «τουρκική» μειονότητα.
• Και έστειλε το τελικό μήνυμα, το οποίο δυστυχώς δεν έδειξε να ενοχλεί ούτε τους Έλληνες βουλευτές που τον συνόδευαν σε διάφορες εκδηλώσεις: «Ο τουρκικός κόσμος είναι ένας ισχυρός κόσμος. Είναι ένας κόσμος που είτε ως κοινότητες, είτε ως μειονότητες, είτε ως κράτη υπάρχει από τη Μογγολία έως τη Βιέννη. Ο Τούρκος, όπου κι αν βρίσκεται, είναι παντού Τούρκος. Αυτό μακάρι να αποτυπωθεί και νομικά» (μετάφραση από tourkikanea.gr).
• Στην Αλβανία τα χειροτέρα σενάρια επιβεβαιώνονται. Ύστερα από τραγικούς χειρισμούς και προσωπικά παιγνίδια που αποξενώνουν την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ από τη μειονότητα, μετά τη συρρίκνωση του ενδιαφέροντος των ομογενών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του, δέχθηκε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, σε εκλόγιμη θέση… Η εποχή που το ΚΕΑΔ είχε ανεξάρτητη και αυτόνομη παρουσία στα πολιτικά πράγματα της Αλβανίας έχει τελειώσει και πλέον το πολιτικό στίγμα της μειονότητας θα εξαρτάται κάθε φορά από το ποιο κόμμα θα εξασφαλίζει στον κ. Ντούλε την επανεκλογή του…
• Ένα εξαιρετικό βιβλίο, πραγματική εγκυκλοπαίδεια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, παρουσιάζεται σε εκδήλωση που οργανώνει την Τέταρτη 7 Ιουνίου (αίθουσα Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Γ. Γενναδίου 8 -7ος όροφος, 19.00) το Ίδρυμα Μελετών του Ελληνισμού εν Αλβανία «Ελίκρανον».
• Είναι το τρίτομο βιβλίο «Τα ταξίδια της Φηγού» του Παναγιώτη Μπάρκα, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και εκ των ιδρυτικών στελεχών της ιστορικής μειονοτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ. Το βιβλίο αποτυπώνει το στίγμα του Ελληνισμού στη γεωγραφική ενότητα της Ηπείρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καταγράφει για πρώτη φόρα τόσο συγκροτημένα τη δύσκολη πορεία του Ελληνισμού όχι μόνο στην τουρκοκρατία άλλα και μετά, στο νεοϊδρυθέν αλβανικό κράτος, τις προσπάθειες για ένωση με τη μητέρα πατρίδα και κατόπιν τη μεγάλη περιπέτεια στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος Χότζα. Ένα ιδιαίτερα διδακτικό βιβλίο, καθώς η ιστορική ευθύνη για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό είναι τεράστια και δεν ανήκει σε άτομα ή κόμματα αλλά αποτελεί εθνική υπόθεση…
Με όρους…
Και με την ευκαιρία, επειδή όλο και συχνότερα βλέπουμε δηλώσεις στήριξης στον κ. Ράμα και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας: Πρέπει με κάθε τρόπο να καταστεί σαφές ότι τέτοια πορεία δεν θα υπάρξει εφόσον δεν προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Και το πιο σημαντικό: Δεν πρέπει να συγχέεται η ελληνική μειονότητα με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Αρκετοί κυβερνώντες στην Αθήνα επιχείρησαν να αφήσουν να πλανάται αυτή η αντίληψη προκειμένου να εμφανίζουν ως θρίαμβό τους την αναγνώριση κάποιων περιουσιακών ή άλλων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, για τα οποία όμως το αντάλλαγμα είναι η σταδιακή μετατροπή των Αλβανών μεταναστών σε «αλβανική μειονότητα» στην Ελλάδα…
• Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του κόμματος του Σαδίκ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, εξελέγη πρόεδρος της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας της «Δυτικής Θράκης» (ΠΕΚΕΜ), ενός συλλόγου που είναι γνωστός για τις σκληρές θέσεις του.
Ο κ. Χατζηοσμάν, θεολόγος ο ίδιος, είναι εξαιρετικά δραστήριος το τελευταίο διάστημα και φαίνεται ότι τα συχνά ταξίδια του στην Τουρκία και οι επαφές του με κρατικούς παράγοντες αλλά και τους αλυτρωτικούς συλλόγους «Δυτικοθρακιωτών» του έχουν δώσει πόντους στο εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι της μειονότητας… Και αυτό ενοχλεί πρωτίστως, όπως μαθαίνουμε, τον ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε…
***
• Αμφιλεγόμενη η επιλογή του Θεοδώρου Γεωργακέλου στη θέση του πολιτικού διευθυντή, καθώς ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Πέτρος Μαυροειδής θα αναλάβει τα καθήκοντά του, εντός του θέρους, στην πρεσβεία της Άγκυρας.
Δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η πλήρωση της θέσης, με παράταση θητείας μέχρι τις 31/12/2018, «λόγω ιδιαίτερων υπηρεσιακών αναγκών», άλλα και οι -πολλές- φωνές που ακούγονται για τον συμβολισμό, λόγω της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλάει από την εποχή της επταετίας ο νέος πολιτικός διευθυντής, χωρίς φυσικά να υιοθετεί κάνεις τη λογική της οικογενειακής ευθύνης…