Εξαγριωμένοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τους χειρισμούς για το Κτηματολόγιο

Λίγες ημέρες αργότερα, δημοσιεύθηκε και στον υπόλοιπο Τύπο, αλλά μετά την απόφαση της διοίκησης Κλωνάρη να το… μοιράσει μόνο στους διευθυντές του Κτηματολογίου, δημιουργήθηκαν πολλές αντιδράσεις από διάφορες πλευρές.

Κατʼ αρχάς διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι του Κτηματολογίου, αφού το σχέδιο δεν είχε καν δοθεί στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όπου συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Επίσης αντέδρασαν και οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί φορείς, που το έλαβαν μέσω… διαρροών.

Κυρίως, όμως, διαμαρτυρήθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, ιδίως της περιφέρειας, αφού πολλοί από αυτούς (π.χ. στα Δωδεκάνησα) εκτέθηκαν, αφού δήλωναν άγνοια για την ύπαρξή του και στη συνέχεια το είδαν δημοσιευμένο στον τοπικό Τύπο.

Εκτέθηκαν και, συν τοις άλλοις, δέχονται και τα πυρά των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα, στους οποίους το εν λόγω νομοσχέδιο προκαλεί μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια.

Κατανοούμε τους διευθυντές του Κτηματολογίου, που θέλουν να διατηρήσουν την καρέκλα τους… ισοβίως. Δεν κατανοούμε όμως γιατί η διοίκηση έδωσε το σχέδιο νόμου μόνο σε αυτούς, αντί να το δώσει στους βουλευτές, που θα κληθούν να το… ψηφίσουν, εκθέτοντας τόσο τον υπουργό όσο και την κυβέρνηση…

***

Μέρα Μαγιού… τους μίσεψε

Την παραίτησή του, με μια λιτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, υπέβαλε, την τελευταία ημέρα του Μαΐου, ο αντιπρόεδρος του Κτηματολογίου και επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Βασίλης Βεσκούκης. Κάποιοι λένε πως η αντίδρασή του ήταν αναμενόμενη, λόγω μείωσης της αποζημίωσής του, και εύλογη, καθότι επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως -εδώ και καιρό- διαφωνούσε με τους χειρισμούς της διοίκησης Κλωνάρη, ιδίως στις επαφές με την Παγκόσμια Τράπεζα, την προετοιμασία του ενιαίου φορέα αλλά και ζητήματα πληροφορικής, τα οποία γνώριζε καλά λόγω ειδικότητας. Μάλιστα οι διαφωνίες του είχαν εκφραστεί γραπτά και σε παλαιότερη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

***

Αγρότες καθυστερούν, παράταση ζητούν

Συνάντηση με τους «θεσμούς» για τους δασικούς χάρτες είχε την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ελάχιστες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας (12 Ιουνίου). Ιδίως ο αγροτικός κόσμος, και κατʼ επέκταση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιθυμεί παράταση, αφού μόνο ένας στους πέντε αγρότες έχει συμμετάσχει. Ακόμα και αν δοθεί περιθώριο μέχρι και τις 2 Ιουλίου, οπότε λήγει η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες του εξωτερικού, θα χρειαστεί και άλλη παράταση (εάν, βέβαια, μας το… επιτρέψουν οι «θεσμοί»).

***

Κτηματολόγιο κωφεύει, Μαξίμου ακούει;

Ερώτηση στη Βουλή για το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά το Κτηματολόγιο κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Ακόμα ένα θέμα, το οποίο όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί αλλά έχει κουκουλωθεί. Αφενός μεν δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες της διοίκησης Αρβανίτη, με τις ενέργειες του οποίου οφείλεται σε 250 εργαζόμενους το ιλιγγιώδες ποσό των 4 εκατ. ευρώ συν τους τόκους υπερημερίας και τα πρόστιμα στους ασφαλιστικούς φορείς. Αφετέρου, δε, κατά παράβαση των εντολών του Γενικού Λογιστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν έχει καταλογισθεί και ζητηθεί η επιστροφή των παράνομων αποζημιώσεων εκτός έδρας, που επί πολλά χρόνια λάμβανε μια μερίδα «προνομιούχων» τοπογράφων.


Σχολιάστε εδώ