Αυξάνονται και πληθύνονται τα «κόκκινα» δάνεια και λύση στον ορίζοντα ακόμη να φανεί…
Από τα 240 δισ. ευρώ τα 145 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, με το 44,7% να μην εξυπηρετείται, και τα 95 δισ. ευρώ είναι δάνεια νοικοκυριών, από τα οποία δεν εξυπηρετείται το 45,7%.
Και υπάρχει συμφωνία με τον εποπτικό μηχανισμό SSM να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα κατά 40 δισ. ευρώ (38%) μέχρι το τέλος του 2019.
Ξεπουλάνε τα υπάρχοντά τους οι τράπεζες!
Στο μεταξύ, στο σφυρί έχουν βγάλει οι τράπεζες τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στο εξωτερικό –ακίνητα, ασφαλιστικές εταιρείες και θυγατρικές στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη–, την ώρα που παρακαλάμε να έρθουν επενδυτές!
Αυτό το ξεπούλημα αφορά 2.343 καταστήματα που έχουν απομείνει από τα 4.079 που είχαν οι τράπεζες το 2009. Και θα την πληρώσουν βέβαια οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αυτά, οι οποίοι το 2009 ανέρχονταν σε 65.682 και πέρυσι τον Ιούνιο είχαν απομείνει 46.615 και, αν πουληθούν τα καταστήματα, θα απολυθούν.
Στο «κόκκινο» και αγρότες!
Πέραν, όμως, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, «κόκκινα» δάνεια έχουν και αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Βήμα», τα συνολικά χρέη του αγροτικού χώρου ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, μαζί με τις οφειλές στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές και με τους καταλογισμούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι συνολικές οφειλές 35.000 αγροτών –όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται– και αγροτικών συνεταιρισμών προς τράπεζες (ΑΤΕ, την οποία, ως γνωστόν, πήρε η Τράπεζα Πειραιώς) ανέρχονται στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 20%, δηλαδή 500.000.000 ευρώ βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ενώ τα 50.000.000 από αυτά έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η λύση που προωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως εξής:
• «Η υποθηκευμένη περιουσία καταγράφεται, εκτιμάται η αξία της και διαχωρίζεται σε αστική και αγροτική. Η πρώτη μένει στη διάθεση της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και η δεύτερη μεταφέρεται στον ΟΔΙΑΓΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης που έχει συσταθεί. Σε όσους από τους φορείς και τα φυσικά πρόσωπα – αγρότες έχουν βιώσιμη προοπτική εκχωρείται για χρήση η υποθηκευμένη αγροτική τους περιουσία, ενώ εκείνων που δεν έχουν βιώσιμη προοπτική εκχωρείται για χρήση σε άλλα συνεργατικά σχήματα της περιοχής».